Sute de mii de bugetari - functionari publici, profesori, cadre medicale, angajati ai societatilor de transport - ameninta ca vor bloca activitatea in ultima zi a lunii mai.

De departe, cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi elevii, mai ales cei din clasele terminale, dar si romanii care vor avea ghinionul sa se imbolnaveasca in aceasta zi.

Si bucurestenii sau cei care fac  naveta cu trenul vor avea o zi proasta, in conditiile in care si angajatii de la Metrorex, RATB si CFR ameninta ca vor opri lucrul, in cazul in care Guvernul va decide sa taie salariile si in companiile de stat.

Desi confederatiile sindicale nu decis inca data grevei generale, mai multe sindicate au anuntat deja ultima zi a lunii mai ca fiind ziua in care vor opri lucrul. Astfel, toate federatiile din educatie, precum si functionarii publici afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Adminitratie vor fi in greva pe 31 mai. Si-au anuntat, de asemenea, intentia de a opri lucrul si angajatii din sanatate si asistenta sociala, precum si transportatorii.

Cateva mii de elevi nu vor putea sustine proba de competente lingvistice la bacalaureat

Potrivit sindicalistilor, peste 70% din cei aproape 400.000 de dascali vor fi in greva luni, atat cei din invatamantul preuniversitar, cat si din cel universitar. Vor fi afectati peste doua milioane de elevi.

Totodata, cateva mii de elevi din clasa a XII-a nu vor putea sustine proba de competente lingvistice intr-o limba straina pentru bacalaureat, care este programata sa se desfasoare in perioada 31 mai-4 iunie.

Profesorii au mai fost in greva si in 22 aprilie, cand elevii de liceu sustineu proba de competente digitale.

Sindicatele ameninta ca greva se va prelungi pe perioada nedeterminata, deci este posibil ca intreaga proba pentru bacalaureat sa fie compromisa.

Majoritatea institutiilor publice vor fi inchise

Daca aveti treaba la primarie sau la evidenta populatiei sau daca vreti sa va platiti impozitele la stat nu va duceti in 31 mai. Peste 120.000 de functionari publici, atat din administratia centrala, cat si din cea locala, nu vor lucra lunea viitoare.

Vor fi inchise primariile, administratiile financiare, casele de pensii, prefecturile, precum si toate celelalte institutii subordonate Ministerelor Muncii si Finantelor.

Medicii vor trata doar urgentele

Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, pentru incont.ro, ca si cadrele medicale se vor alatura grevei din 31 mai, sindicatele din domeniu urmand sa ia astazi decizia finala.

In acest caz, cadrele medicale se vor afla in greva intre orele 9.00 si 15.00, acestea fiind obligate sa asigure o treime din activitate. In acest interval, vor fi tratate doar urgentele, operatiile vor fi amanate, iar policlinicile vor fi inchise

Alaturi de personalul medical, vor fi in greva si angajatii din asistenta sociala.

Transporturi blocate, Bucurestiul paralizat

Desi nu au dat ca sigura intrarea in greva, sindicalistii de la CFR, RATB, Metrorex sau Tarom au anuntat, mai mult sau mai putin transparent, ca intentioneaza sa opreasca lucrul in perioada in care bugetarii vor fi in greva. Nu se stie inca daca ziua grevei va fi 31 mai sau 1 iunie, avand in vedere ca sindicatele trebuie sa parcurga pasii legali pentu declansarea protestului. O decizie in acest sens va fi luata dupa sedinta Executivului de maine.

Nemultumirea lor este legata de faptul ca premierul Emil Boc a anuntat ca toate salariile vor fi taiate cu 25%, inclusiv cele din companiile de stat.

In cazul in care companiile de transport vor decide sa intre in greva, 1.400 de trenuri nu vor mai pleca din gari si cateva sute de mii de calatori vor fi afectati, 40 de garnituri de metrou, precum si  aproximativ 2.000 de mijloace de transport in comun vor ramane in depouri si peste 1,5 milioane de bucuresteni vor trebui sa circule pe jos sau cu taxiul. 

Federatiile sindicale au facut apel si la salariatii din mediul privat sa intrerupa lucrul pe 31 mai, in semn de solidaritate cu bugetarii.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!