In proiectul de lege se arata ca practicile de ghicitorie "nu sunt integrate in sitemul principal al servicilor oferite populatiei si a la baza doar teoriile, credintele si experientele empirice ale asa-ziselor clar-vazatoare in prezicerea viitorului, tamaduire de boli si alte afectiuni sufletesti".

Initiatorii propun ca pentru acest domeniu, in cazul in care nu exista, sa se creeze standarde ocupationale si definesc notiunile de "ghicitor", "practica oculta", "vrajitorie" si "farmece".

Pe de alta parte, initiativa legislativa interzice amplasarea cabinetelor de ghicit si vrajitorie sau desfasurarea activitatilor oculte, dar si publicitatea de orice fel, in proximitatea lacasurilor de cult, a institutiilor publice, a institutiilor de invatamant sau a unor institutii de interes public.

Initiatorii mai prevad in proiect ca inducerea si mentinerea in eroare sau amagire a unei persoane in scopul de a obtine prin aceste practici un folos material se pedepseste, potrivit articolului 244 din Codul Penal, cu pedeapsa inchisorii de la sase luni la trei ani.