De cand a fost intors in Parlament, proiectul de lege a trecut pana acum prin comisia juridica si prin cea de munca, for care a facut alte modificari decat cele cerute de Presedinte.

Astfel, senatorii au adoptat un amendament al PSD care stabileste varsta standard de pensionare de 64 de ani pentru barbati si de 60 de ani pentru femei.

Totodata, comisia pentru munca a propus ca valoarea punctului de pensie sa fie stabilita, anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si sa reprezinte cel putin 45 la suta din valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Senatorii au eliminat din textul legii prevederea potrivit careia in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cadrele militare in activitate, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

Membrii comisiei au adoptat, de asemenea, un amendament prin care se propune ca stagiul complet de cotizare sa ramana la 30 de ani, cum este in prezent, si nu de 35 de ani, cum se propunea prin legea privind sistemul unitar de pensii publice.

Senatul a fost prima camera sesizata, decizia finala in legatura cu legea pensiilor urmand a fi luata Camera Deputatilor.

Adoptarea legii pensiilor, a salarizarii si a bugetului de stat pana la sfarsitul anului este conditie pentru continuarea acordului cu FMI, a explicat aseara presedintele Traian Basescu.