Datorita cresterii economice si a somajului in scadere, Germania are un deficit de circa 36.000 de ingineri si 5.000 de medici, potrivit unor organizatii industriale.

Agentia federala de ocupare a fortei de munca vizeaza mai ales ingineri din Spania si medici din Grecia. "Inregistram un nivel ridicat de interes din Spania. Somajul este ridicat acolo si analizam posibilitatea ca o parte a acestora sa caute locuri de munca in Germania", a spus purtatorul de cuvant al agentiei, Beate Raabe.

Spania se confrunta cu cel mai ridicat somaj din Uniunea Europeana, de peste 20%.

In Grecia, agentia germana se concentreaza asupra absolventilor de medicina, care trebuie sa treaca printr-o perioada de rezidentiat mai lunga in Grecia decat in Germania.

Guvernul german a relaxat in iunie conditiile pentru angajatii calificati, care impiedicau imigratia, in contextul imbatranirii populatiei si al natalitatii scazute. Legile imigratiei nu reprezinta singura piedica pentru atragerea de muncitori calificati, a adaugat Raabe. O mare parte dintre acestia au invatat ca principala limba straina engleza si cauta locuri de munca in tari anglofone.

Citeste si

Americanii au reparat un pod in doar 48 de ore

FT: Romania a fost in situatia Greciei, dar acum e data exemplu. "Medicamentul amar a functionat"