Se cauta muncitori calificati, ingineri si directori. De ce nu gasesc patronii angajati, desi avem sute de mii de someri?
Desi suntem o tara in care aproximativ un milion de oameni care nu au loc de munca, iar absolventii nu au unde sa se angajeze, patronii se plang ca vor sa faca recrutari, dar nu au pe cine sa angajeze. Astfel, potrivit celui mai recent studiu Manpower, peste jumatate dintre angajatorii din Romania intampina dificultati in ocuparea posturilor vacante, in principal din cauza lipsei de experienta a candidatilor, iar cel mai greu de gasit sunt muncitorii calificati, inginerii si persoanele pentru functiile de conducere.
Cu un procent de 53% dintre angajatori care nu au de unde alege cand vor sa faca recrutari, Romania se claseaza peste media globala la acest capitol, respedtiv de 34%.
Printre angajatii cel mai greu de gasit se numara muncitorii calificati, inginerii, dar si persoanele care sa ocupe functii de conducere.
Angajatorii mai spun ca le este greu sa gaseasac pe piata muncii si mecanici, personal din domeniul financiar si contabil, bucatari, directori de vanzari, masinisti/operatori masini, operatori productie si muncitori necalificati.
"In comparatie cu rezultatele studiului din 2010, in clasamentul cu pozitiile cel mai greu de acoperit, pozitia «ingineri» a coborat de pe primul pe al doilea loc, in timp ce muncitorii calificati au urcat pe primul loc in topul pe Romania. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, managerii/functiile de conducere au fost mentionate de mai multi angajatori, urcand pe locul trei fata de pozitia a cincea ocupata cu un an inainte", arata Manpower.
Principalul motiv pentru care angajatorilor le este greu sa gaseasca cei mai buni salariati in piata este lipsa experientei, indicate de aproape 30% dintre respondenti. Alte motive sunt lipsa acuta de candidate disponibili in piata, dar si deficitul de abilitati practice si tehnice in randul candidatilor.
La nivelul tarilor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), pozitiile cel mai dificil de acoperit sunt cele de muncitorii calificati, de tehnicieni si de ingineri.
Dupa Romania, angajatorii din Turcia (48%) si Elvetia (46%) intampina de asemenea dificultati in identificarea de personal talentat, in timp ce angajatorii norvegieni, cei irlandezi si cei polonezi inregistreaza cele mai scazute procente ale deficitului de talente, cu 9%, 5% si respectiv 4%.
Studiul anual Manpower privind deficitul de talente a fost realizat prin intervievarea a aproximativ 40.000 de angajatori din 39 de tari si teritorii pe parcursul primului trimestru, pentru a determina gradul in care deficitul de talente afecteaza piata muncii la nivel global.
Pe acelasi subiect: