Exista si medici care se intorc din strainatate, desi in tara castiga jumatate din ce primeau afara. Pe ce pariaza in Romania VIDEO
In timp ce mii de medici iau calea strainatatii pentru o viata mai buna, exista si doctori care se intorc sa profeseze in Romania. Sunt oameni care au facut cariera si peste hotare, dar prefera sa revina acasa.
De ce? Pentru ca, spun ei, exista si spitale unde isi pot face la fel de bine meseria. In plus, in clinicile private primesc salarii decente si posturi de care sunt multumiti.
Timp de doi ani, Bogdan Moldovan a facut operatii de transplant in cel mai mare spital public din Geneva. Acum il gasim intr-o clinica privata din Brasov.
Bogdan Moldovan, medic chirurg : "Intre a fi sef de sectie intr-un spital din Romania si a avea un post inferior intr-un spital din Geneva si apoi intr-un spital periferic din Elvetia, am preferat sa incerc sa constuiesc ceva intr-un spital din Brasov si sa nu ma multumesc cu un loc caldut."
Sotia lui - medic de boli infectioase - i-a fost colega in acelasi spital din Geneva. A acceptat fara sa clipeasca intoarcerea in tara. Desi in Romania, cei doi castiga jumatate fata de cat luau in Elvetia.
Andreea Moldovan, medic primar boli infectioase: "In strainatate este mirajul unor salarii foarte mari, dar care, in mare parte se cheltuiesc pe unele cheltuieli obligatorii - gen chirie, asigurari."
"Plateam 2.600 de franci chiria la apartament, pe cand in Brasov platesc 300", spune si Bogdan Moldovan.
Doctorul Banu a profesat la unul dintre cele mai mari spitale din Franta. A intrat in cecetare si, in 7 ani, a devenit unul dintre "greii" oncologiei franceze. Dar s-a intors in Romania, la o clinica privata.
Eugen Banu, medic primar oncologie medicala: "Da posibilitatea mediciului sa lucreze la standardul pe care si l-a dorit, in conditiile pe care si le-a dorit si cu salarizarea pe care si-a imaginat-o. Am vazut ca anumite lucruri pe care le credeam imposibile in Romania au devenit posibile peste ani..."
In ultimii ani, au plecat in Marea Britanie, 10.000 de medici. Spre Franta 6.000. In Spania sunt 3.000, in Belgia 1000, iar in Statele Unite, 5.000 de romani.
Pe acelasi subiect: