De ce Marea Britanie numara peste un milion de tineri someri
Nivelul ridicat al somajului in randul tinerilor din Marea Britanie are legatura cu cresterea numarului de imigranti din estul Europei, sugereaza un raport al organizatiei Migrationwatch UK, citat de BBC News Online.
Potrivit Migrationwatch UK, in al treilea trimestru al lui 2011, in Marea Britanie lucratorii din fostele state comuniste erau cu 600.000 mai multi decat in 2004, cand acestea au aderat la UE. In aceeasi perioada, numarul tinerilor someri a crescut cu aproape 450.000.
Potrivit datelor Biroului National de Statistica, numarul tinerilor someri in Marea Britanie a crescut de la 575.000 in primul trimestru din 2004 la 1.016.000 in al treilea trimestru din 2011. In aceeasi perioada, numarul lucratorilor din tarile A8 care au aderat la UE in 2004 (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia si Lituania) a crescut cu 600.000.
Migrationwatch UK, care sustine un control intensificat asupra imigratiei, afirma ca "ar fi o coincidenta remarcabila daca nu ar exista nicio legatura" intre aceste date.
Imigrantii din tarile A8 "au tendinta sa fie in mod disproportionat tineri, educati, pregatiti sa munceasca pe salarii mici si dispusi sa munceasca din greu", sustine Sir Andrew Green, presedintele Migrationwatch UK.
Matt Cavanagh, director asocial al Institutului de cercetare pentru politici publice (IPPR), a declarat ca raportul este "doar o presupunere, prezentata in mod eronat drept o cercetare".
"Sa incerci sa faci ca problema somajului in randul tinerilor sa arate ca fiind generata doar sau in cea mai mare parte de imigratie - asa cum face acest raport, folosind date selectiv si juxtapunerea falsa din punct de vedere metodologic intre numarul imigrantilor din tarile A8 si rata de crestere a somajului - este o eroare profunda si iresponsabila", a comentat acesta.
Ministerul britanic de Interne a declarat ca actioneaza in vederea reducerii nete a imigratiei. "Imigratia controlata poate aduce beneficii economiei britanice, dar cea necontrolata poate pune presiune pe serviciile publice, pe infrastructura si relatiile comunitare", a declarat un purtator de cuvant. "De aceea (...) am mentinut restrictiile pentru muncitorii din Romania si Bulgaria, si am precizat clar ca vom introduce controale tranzitorii pentru noile state membre ale Uniunii Europene pentru a opri accesul nereglementat la locurile de munca britanice", a adaugat el.
Pe acelasi subiect: