Motivul pentru care cei mai buni angajati din companii ajung sa plece, mai devreme sau mai tarziu
Cele mai multe carti ne spun ca oamenii aleg sa intre intr-o companie ca simpli angajati si sfarsesc prin a pleca manageri. Lucru nu tocmai adevarat, noteaza Business Insider. In timp ce managerii tin sa aiba o influenta destul de mare asupra fericirii la locul de munca, oamenii sunt construiti ca fiinte mult mai complexe de atat.
Iata cateva motive pentru care, de cele mai multe ori, cei mai buni angajati ai unei companii (nu neaparat in pozitii de conducere, deseori in cele de executie) ajung sa-si paraseasca jobul.
1. Sunt ignorati la locul de munca.
Faptul ca directorii nu acorda atentie angajatilor reprezinta cea mai mare greseala posibila. Chiar mai rau decat sa intre in contact cu ei, facandu-le observatii cu privire la anumite greseli. Asadar lipsa atentiei este mai grava, sustin specialistii citati de Business Insider.
“Angajatii cel mai putin atasati de companie, dintre cei pe care noi i-am studiat, sunt aceia carora managerii nu le acorda niciun fel de atentie. Daca managerul va ignora, exista 40% sanse sa nu va atasati in niciun fel de postul si organizatia respectiva. Mai mult, veti lucra plini de ostilitate, motiv pentru care veti ajunge sa va ganditi deseori la o schimbare pe plan profesional, si anume sa plecati din compania respectiva”, sustin autorii unui studiu american citat de Business Insider.
“Daca insa managerul va acorda atentie, macar sa va certe in legatura cu greselile de la serviciu, sansele sa lucrati mai putin motivati scad la 22%. Daca insa superiorii se concentreaza asupra punctelor voastre forte, atunci doar 1% dintre angajati sunt deprimati, nemultumiti cu privire la locurile de munca”, adauga specialistii.
2. Nu li se raspunde la salut sau alte lucruri marunte, in primele 4 luni de zile de la angajare.
Primele patru luni (120 de zile) sunt critice in ceea ce priveste comportamentul si atitudinea angajatilor nou-sositi in companie. Faptul ca nu le-ati raspuns la salut sau alte chestiuni marunte de genul acesta s-ar putea sa genereze anumite frustrari si nemultumiri legate de decizia de a se alatura companiei. Mai mult, sansele sa ajunga sa regrete functia sunt destul de mari, motiv pentru care managerii risca sa-i piarda in perioada imediat urmatoare.
Expertul in recrutare, Anthony Sork, a identificat diverse tipuri de atasament organizational – incepand de la profesionalismul procesului de recrutare si pana la comunicarea din randul valorilor companiei. Atasamentul angajatilor variaza in functie de atitudinea superiorilor. Cu cat acestia din urma sunt mai aroganti si mai lipsiti de socializare si intelegere vizavi de membrii echipei, cu atat cei cu functii de executie se vor arata mai indiferenti fata de valorile companiei si sarcinile de lucru.
3. Initial, sunt multumiti cu salariile pe care le au. Apoi afla cat castiga ceilalti colegi/superiori – mult mai mult inseamna invidie si nemultumire.
Cand vine vorba despre bani, oamenii sunt destul de ciudati. “Avem doua scenarii. Primul in care venitul anual al unui angajat este de 50.000 de dolari, in timp ce colegii lui castiga aproximativ 25.000 de dolari pe an. Al doilea scenariu vizeaza un salariu anual de 100.000 de dolari, in timp ce ceilalti din companie ajung si la 200.000 de dolari. Folosind un model economic clasic, oricine ar tinde sa aleaga salariul anual de 100.000 de dolari, in defavoarea celui de 50.000. Cu toate astea, jumatate dintre respondentii unui studiu au ales varianta celui de 50.000, atata timp cat aceasta reprezenta dublul salariilor colegilor”, noteaza Tom Rath si Jim Harter, autorii cartii Well Being.
Facand insa abstractie de acest exemplu, managerii sunt sfatuiti deseori sa mentina secrete salariile anagajatilor, factor esential pentru fericirea la locul de munca. In caz contrar, va naste frustrari si o stare generala de nesatisfactie.
4. Sunt ignorate vietile personale ale angajatilor, fiind luat in considerare doar impactul asupra sarcinilor profesionale.
Fericirea oamenilor este deseori legata de fericirea persoanelor apropiate lor. Din acest motiv, managerii ar trebui sa stie ca viata personala a salariatului este importanta pentru el, ca-l motiveaza si-i ofera un echilibru in viata de zi cu zi. Din acest motiv, sarcinile de lucru care au un impact negativ asupra prietenilor si familiilor angajatilor ii fac pe acestia din urma nefericiti.
Potrivit unei cercetari realizate de James H Fowler si Nicholas A. Christakis, sansele ca un angajat sa fie multumit la birou cresc cu 15% daca atmosfera, climatul de lucru este unul pozitiv, iar viata privata ii este respectata.
Interesant in cadrul acestui studiu este faptul ca prietenii si familia pot influenta starea de bine a angajatilor, direct sau indirect. Iar daca persoanele apropiate membrilor unei companii sunt la randul lor multumite (nu au ce sa le reproseze in legatura cu locul de munca), satisfacute vor si persoanele care lucreaza in organizatie.