Pentru cei care vor sa se angajeze, orice moment cand piata muncii iese din chingi este o oportunitate pe care nu-si permit sub nicio forma sa o rateze. Este cazul studentilor, care vara vor sa-si ocupe timpul si sa castige bani si experienta, dar si al somerilor care spera ca un loc de munca sezonier s-ar putea transforma, cu putin noroc, intr-unul pe o perioada nedeterminata.

Sezonul joburilor de vara se deschide de obicei in luna mai si dureaza pana in octombrie, astfel incat, in cele mai multe cazuri, vorbim despre contracte care se intind si pe sase luni de zile. Nu este vorba despre pozitii cheie
intr-o companie, ci mai degraba despre functii de suport din diverse departamente.

"Mai exact, sunt doua categorii de joburi care se deschid vara. Sunt cele pentru agentii economici de pe litoral, respectiv restaurante, baruri, hoteluri, dar si companii din FMCG care au nevoie de reprezentanti de vanzari in zonele turistice. Apoi mai sunt cele care apar in Bucuresti in call-centere, in departamentele de introducere de date si zona de back-office, in general", spune Iuliana Badea, directorul executiv al companiei de recrutare Lugera & Makler. Nu toate companiile fac angajari sezoniere, iar cele care fac nu au disponibile mai mult de cateva zeci de posturi.

Daca in cazul celor care se angajeaza in zonele turistice, unde caracterul sezonier al locului de munca respectiv este evident, contractele se termina cel mai tarziu in luna octombrie, pentru cei care raman sa lucreze in Bucuresti sunt sanse destul de mari ca la sfarsitul verii sa primeasca o oferta de angajare pe perioada nedeterminata. De obicei, oferta vine si cu un salariu cu 10-15% mai mare, ceea ce in valoare absoluta nu inseamna foarte mult, avand in vedere ca vorbim despre salarii de circa 1.000 de lei pe luna. Recrutorii spun ca, in genere, patru din zece angajati sezonieri ajung sa-si prelungeasca sederea in companie.

"Noi stim asta inca de la inceput si in fiecare an, cand deschidem cateva zeci de joburi pentru perioada verii, avem in vedere ca o parte cat mai mare din candidati va ramane definitiv in companie", spune Judith Kis, directorul de resurse umane al Ambient, unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj din Romania. Cea mai mare parte a celor care vin sa se angajeze vara la Ambient obtin un loc de munca in magazine, ca agenti comerciali sau asistenti de vanzari.

Citeste continuarea pe www.businessmagazin.ro