Salariile bugetarilor vor creste doar in anumite conditii, in urmatorii trei ani
Majorarea salariilor bugetarilor va fi urmata in viitorii trei ani de o politica restrictiva a Guvernului, in care eventualele cresteri ale cheltuielilor cu salariile, anticipate deja in scadere, vor fi strict conditionate de evolutia economiei romanesti si in special de nivelul productivitatii.
Ca pondere in Produsul Intern Brut, cheltuielile cu salariile vor fi limitate la 7,1% in 2013, la 7% in 2014 si la 6,8% in 2015, inregistrand un sens descendent.
"Din punct de vedere al sustenabilitatii pe termen mediu si lung, este important ca eventualele cresteri ale cheltuielilor cu salariile in sectorul bugetar din anii urmatori sa se faca doar in linie cu evolutia activitatii economice si in special cu castigurile de productivitate", se arata intr-un document guvernamental, citat de Mediafax.
Chiar si in conditiile in care politica fiscal-bugetara ramane prudenta si deficitul bugetar continua sa se reduca, Guvernul ia in calcul si riscurile interne generate de posibile "derapaje" ale politicii fiscale si reformelor, in contextul "incertitudinilor asociate calendarului electoral", riscuri legate de incetinirea ritmului de crestere economica si presiune pe tinta de venituri bugetare.
Guvernul a decis recent cresterea salariilor in sectorul bugetar cu 8% de la 1 iunie si cu inca 7,4% de la 1 decembrie, a doua majorare urmand sa fie operata insa doar daca situatia bugetara o va permite.
Decizia reprezinta o recuperare a remuneratiei, dupa ce salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% in iulie 2010 si majorate ulterior, in 2011, cu doar 15%.
In urma celor doua etape de crestere din acest an, cheltuielile cu salariile ar urma sa urce de la 6.9% la 7,2% din PIB.