Contractele colective de munca nu dispar, dar vor fi reglementate prin lege speciala!
Premierul Emil Boc a declarat, astazi, dupa o intalnire cu parlamentarii UNPR, ca, prin noul Cod al Muncii, legea contractelor colective de munca nu este abrogata. In consecinta, contractele colective vor exista in continuare, reglementate prin lege speciala, urmand ca si acest act normativ sa fie modificat, dupa adoptarea Codului Muncii. Eliminarea contractelor colective a fost una dintre nemultumirile partenerilor sociali la negocierile pe noua lege.
"In cadrul modificarilor pe care le propunem la Codul Muncii, am tinut in mod expres cont de propunerea UNPR care spune ca negocierea si incheierea contractelor colective de munca se reglementeaza prin lege speciala. Asta inseamna in primul rand ca actualele contracte de munca, inclusiv cele la nivel national - acele contracte colective la nivel national - raman in vigoare, nu se modifica nimic, si problema contractelor colective, inclusiv a celor la nivel national, se va reglementa prin lege speciala", a spus Boc.
Boc a precizat ca, in consecinta, legea contractelor colective de munca nu se abroga, asa cum era initial prevazut.
"Cu alte cuvinte, legea contractelor colective de munca nu se abroga, asa cum era initial prevazut, urmand ca prin lege speciala sa se stabileasca acest lucru", a spus Boc.
El a aratat ca reglementarea contractelor colective de munca prin lege speciala a fost propunerea UNPR in cadrul coalitiei, pe care Executivul si-a insusit-o.
In ceea ce priveste contractele de munca pe perioada nedeterminata, Boc a explicat ca acestea vor constitui in continuare regula, dar ca vor fi extinse situatiile in care se pot incheia si contracte pe termen limitat.
Premierul a spus ca actualul Cod al Muncii din Romania prevede o durata maxima de 24 de luni pentru contractele de munca pe durata determinata si ca, prin modificarile ce se doresc a fi aduse, se numara si cea privind flexibilizarea acestei durate, asa cum prevede legislatia din cele mai multe tari membre UE.
"Prin noile modificari, vizam posibilitatea de a avea noi locuri de munca. Acum Codul Muncii nu e suficient de flexibil pentru a permite mai multe locuri de munca, are prevederi care ingradesc ocuparea locurilor de munca. Exemplul e dat de contractul de munca pe durata determinata, care azi este de maximum 24 de luni. Un proiect european are durata minima de 3-4 ani. Cum poti angaja legal pe 3 ani cand durata maxima e de 2 ani?", a spus premierul Boc.
El a aratat ca, potrivit statisticilor, Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste ponderea contractelor individuale de munca pe durata determinata in totalul contractelor de munca, fapt din care salariatul pierde, in conditiile in care nu are posibilitatea sa se angajeze pentru ca exista un cadru restrictiv.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: