Discutia principala de vineri intre premier si partenerii sociali a fost pe zona de aplicabilitate, rolul si existenta contractelor colective de munca la nivel de sector de activitate si la nivel national interprofesional, a precizat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul discutiilor.

"Toti ceilalti parteneri sociali au spus ca este nevoie clar de existenta contractului colectiv unic la nivel national si trebuie sa existe contracte colective pe sectoare de activitate care sa reglementeze piata muncii pentru a nu crea un dumping social pe mecanismul sau pe sistemul respectiv. Premierul si-a notat toate propunerile se va intoarce la Coalitie si marti sau miercuri ne va trimite textul final in urma acestor intalniri", a precizat Hossu, citat de Mediafax.

Patronatele au spus ca, pentru o perioada de timp, este necesar contractul colectiv de munca unic la nivel national, pentru ca nu sunt clar delimitate sectoarele de activitate, a spus presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.

Botis l-a contrazis vineri pe premier privind necesitatea contractelor colective, a precizat vicepresedintele BNS, Ion Pisc.

"In momentul in care s-au tras concluzii clare ca este nevoie de contractul colectiv si ca in Codul Muncii trebuie sa fie reguli majorate prin contractele, Botis a spus ca a inteles ca in Codul Muncii facem doar trimiterea spre contractul colectiv de munca, adica legea speciala, deci iata ca parerea ministrului nu a coincis cu parerea premierului care, cel putin, a avut taria sa spuna ca vor discuta in Coalitie", a subliniat Pisc.

Liderul BNS a spus ca daca nu va mai fi mentinut contractul colectiv la nivel national, sindicalistii vor recurge la actiuni sindicale, deoarece regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.

Citeste si:

Ministerul Muncii vrea sa renunte la contractul colectiv de munca!
Sindicatele tin cu dintii de contractul colectiv in negocierile pentru Codul Muncii

Reprezentantii sindicatelor si ai unor patronate s-au intalnit, astazi, la Guvern, pentru a treia oara, cu premierul, pentru a discuta in legatura cu modificarile la Codul Muncii, cea mai importanta tema aflata in diversiune fiind pastrarea sau nu a contractelor colective de munca la nivel national.

VEZI AICI CE SE MOFICICA IN CODUL MUNCII