LIVE TEXT:

Leasingul de personal:

- Ar trebui sa avem ca efect o scadere a somajului si o disponibilitate mai mare a angajatorilor de a face incadrari.

- Pentru someri ar putea fi o veste buna leasingul de personal.

- Acum angajatorii pot apela la aceasta varianta doar in anumite cazuri limitate. In practica insa lucrurile se intampla la limita legii pentru ca este destul de greu pentru un angajator sa se regaseasca in conditiile respective.

- Relaxandu-se termenul pentru munca pe perioada determinata, angajatorii pot angaja forta de munca doar pentru perioadele in care au nevoie de un numar de angajati, gasesc o solutie pentru o realitate.

- Dupa ce se termina proiectul, el trebuie sa scape de forta de munca in plus, acum trebuie sa faca concedieri si este dificil.

- In cazul leasingului, angajatii stiu ca sunt incadrati doar pentru o anumita perioada, dupa care vor trebui sa-si caute altceva.

- Cat de stricte trebuie sa fie situatiile in care se poate apela la contractele pe perioada determinata este alta discutie, sindicatele dorind evident pastrarea reglementarilor actuale.

Eliminarea Contractului Colectiv de Munca la nivel national:

- Aici este o problema care s-a vazut in ultima vreme, o lipsa de organizare pe partea patronala.

- Legislatia muncii s-a facut intr-o perioada in care sindicatele erau foarte puternice, era o perioada de privatizari, de transfer din partea publica in partea privata, cand patronatele nu erau atat de puternice.

- Acesta este un motiv pentru care acum se discuta de modificarea legislatiei, pentru ca si patronatele au devenit la fel de puternice. Nu se vorbeste de o cosmetizare a legislatiei, ci de o modificare profunda.

Concedieri:

- Indiferent de modificarile la Codul Muncii, un angajator care nu va mai putea face fata va face concedieri, oricat de greu sau de usor s-ar face ele.

- Nu cred insa ca se vor putea face concedieri foarte ursor, nu se va ajunge la abuzuri, legislatia in general protejeaza angajatul.

- Sunt situatii in care un angajator chiar nu poate renunta la un angajat, chiar daca acesta nu este unul bun. Legislatia actuala este prea protectiva, angajatorii sunt obligati sa inventeze restructurari de posturi pentru ca nu pot da afara un angajat.

Preaviz:

- Se vorbeste despre majorarea acestei perioade, cu cat este mai mare, este in favoarea angajatorului.

Perioada de proba:

- Le ofera posibilitatea angajatorilor sa inceteze raportul de munca fara sa mai fie nevoiti sa faca concedieri.

- Acest lucru nu ar trebui sa sperie, daca angajatorul isi doreste sa pastreze acel angajat vrea sa-l verifice, sa vada daca corespunde cu postul pe care il scoate la concurs.

- Perioada actuala este perceputa ca fiind foarte scurta, angajatorii nu-si pot da seama cat de bun este respectivul angajat.

- Nu ar trebui sa fie un instrument impotriva angajatilor, dar nici invers - o perioada foarte scurta nu este de ajuns pentru ca o organizatie sa-si dea seama daca respectivul angajat este cel de care are nevoie.

Week-end in timpul saptamanii:

- Nu este o situatie care nu se intalneste si acum, sunt zone in care se lucreaza in week-end, in retail de exemplu.

- Problema este cum se remunereaza, in general se remunereaza normal, ca pentru o zi normala de lucru, sindicatele cer insa ca plata sa fie mai mare pentru zilele lucrate in week-end.

- Cred ca este rezonabil sa existe o recompensa pentru cei care lucreaza in week-end.

- Abuzuri au existat si vor mai fi, indiferent de modificarile care se vor face.

- Legislatia actuala protejeaza angajatii, dar problema nu este la nivelul legislatiei, ci la nivelul pietei.

- Desi angajatii nu-si primesc toate drepturile legale, nu toti apeleaza la instanta, se multumesc cu ce li se ofera, este o pozitie de forta din partea angajatorilor, iar angajatii accepta orice pentru a nu ramane fara locuri de munca.

Cele mai frecvente abuzuri asupra angajatilor:

- Munca suplimentara neplatita sau nu neaparat acceptata, in zona de sporuri, acestea sunt zonele in care exista mai multe litigii in instanta.

- Acestea pornesc de la faptul ca angajatorii nu precizeaza foarte clar in contractul individual de munca aceste sporuri, partile nu convin de la inceput daca sporurile sunt sau nu incluse in salariu.

- De cealalta parte, de cele mai multe ori concedierile sunt contestate de catre angajati si castiga in instanta dreptul de a fi reintegrati si plata drepturilor salariale din cauza unor vicii de procedura sau in zona necorespunderii profesionale.

- Angajatorul este obligat sa demonstreze necorespunderea profesionala, ceea ce este foarte greu. Daca de exemplu angajatorul gaseste un angajat mai bine pregatit pe o pozitie de manager, sa zicem, chiar daca si actulaul manager este corespunzator, ar trebui lasata o mai mare libertate angajatorului sa schimbe managerul, pentru ca este o zona de conducere. Daca angajatorul considera ca a gasit un alt om mai bine pregatit, cu un portofoliu mai bun, sa poata opta pentru acesta din urma.

- Ar trebui lasata o mai mare libertate angajatorului de a-si alege angajatii, pentru ca este vorba despre businessul lui si de felul in care isi manageriaza businessul.

Ce poti sa ceri atunci cand dai angajatorul in judecata?

- Se poate cere reintegrarea in munca, angajatorul este obligat sa-i plateasca salariile retroactiv, chiar daca fostul angajat si-a gasit intre timp un alt loc de munca.

- Au fost cazuri in care angajatii tergiversau reintegrarea la fostul angajator tocmai pentru a prelungi perioada in care pot castiga si de la fostul angajator, si de la actualul loc de munca.

 - Sunt si cazuri in care angajatul cere doar plata salariilor restante, dar si plata de daune morale pentru prejudiciul adus.

- Nu putem spune ca exista o practica, pretinderea de daune morale este posibila, dar in practica n-am intalnit cazuri in care sa se accepte plata de daune morale.

- Daune materiale se platesc, de exemplu daca demonstrezi ca din cauza pierderii jobului nu ai mai avut bani sa-ti platesti rata la banca si ai ramas fara casa. Se pot cere daune materiale pentru acest lucru, dar nu este suficient, trebuie sa demonstrezi ca nu ai avut alta alternativa si alta sursa de venit.

Propunerile de modificare a Codului Muncii, elaborate in colaborare cu asociatiile investitorilor straini din Romania, cuprind, printre altele, majorarea perioadelor de proba si a preavizului in cazul demisiei, prelungirea perioadelor in care se pot incheia contracte de munca pe perioada determinata sau flexibilizarea muncii prin agent de munca temporara.

Vezi AICI propunerile de modificare a Codului Muncii!