Unii deja au inceput: producatorul chinez de echipamente telecom Huawei, care are un business de aproape 40 de milioane de euro in Romania, si-a adus 100 de angajati chinezi (30% din efectivul total de angajati) sa lucreze pe piata locala.

In opinia lui Petru Dandea, vicepre­sedinte al Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", economia nu va putea reveni pe crestere daca scaderea nivelului de educatie al angajatilor va continua.

"Cu oameni in sistem care nu au formarea necesara pentru a fi profesori si cu rezultate cum a fost cel de la bacalaureatul din acest an vor ajunge indienii si chinezii sa plateasca pensiile actualilor angajati, pentru ca la noi, desi salariile sunt mici, sunt mai bune decat cele pe care le-ar obtine in tara lor. Oamenii performanti nu se mai indreapta catre sistemul de invatamant, pentru ca nu sunt motivati de un salariu de 700 de lei pe luna, cu care nu se poate trai, cel putin in mediul urban. Asa s-a ajuns in situatia in care profesori care iau nota 2 la evaluare sa predea in invatamantul preuni­versitar", a explicat Dandea.

Profesorul Ioan Ianos de la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii din Bucuresti spune ca tocmai faptul ca s-a inregistrat o tendinta de scadere a nivelului de pregatire al tinerilor si la nivel international, statele din Uniunea Europeana au decis implementarea unui sistem de invatamant universitar de masa, care sa reduca presiunea sociala in randul tinerilor, dupa modelul adoptat anterior de tarile asiatice, precum Coreea de Sud, Japonia sau India.

Citeste continuarea pe www.zf.ro!