Fostul ministru al Muncii, profesorul de dreptul muncii Alexandru Athanasiu, a explicat, pentru incont.ro, ca Guvernul va trebui sa redacteze cu mare atentie actul normativ prin care decide taierea salariilor bugetarilor, in conditiile in care acestea sunt drepturi fundamentale si orice instanta din Romania ar putea da castig de cauza salariatilor.

N-as merge doar pe varianta taierii salariilor, in conditiile in care nu este asa simplu sa tai salariile de baza. Majoritatea sporurilor au fost taiate anul trecut, deci alta varianta nu mai este decat sa se taie din salarii. Dar aceasta reducere a fondului de salarii se poate traduce si altfel: pensionarea fortata a celor care se apropie de varsta legala sau concedieri”, a spus Athanasiu.

In opinia fostului ministru, prin reducerea salariului minim in sectorul bugetar, care coincide cu coeficientul minim din legea salarizarii unitare, este posibil ca salariatii statului sa se trezeasca cu diminuari ale lefurilor mult mai mari decat cele anuntate.

Daca Guvernul va reduce coeficientul de salarizare din legea unitara de la 705 la 600 de lei, atunci toate salariile din grila vor scadea. La aceasta scadere se mai aplica si reducerea cu 25% si astfel, salariile vor sacdea cu mult mai mult decat a anuntat Guvernul”, a spus fostul ministru.

Fostul demnitar a catalogat masurile anuntate de presedinte ca fiind “proaste si tardive”, masuri care ar fi trebuit luate mai demult si pe termen limitat. Athanasiu a mai spus ca Executivul va trebui sa-si impuna masurile numai prin lege, o ordonanta de urgenta fiind nula in acest caz.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Romel Neagu, a spus ca, cel mai probabil, salariile bugetarilor vor fi diminuate prin trimiterea in concediu fara plata, la fel ca anul trecut, dar pentru perioade mai lungi.

Ca si anul trecut, ordonatorii de credite se vor trezi cu bugete mai mici cu 25% si vor trebui sa se descurce. Cred ca se va folosi din nou metoda zilelor libere sau se vor face concedieri, pentru ca este mai greu sa tai salariul de baza”, a spus liderul sindical.

Romel Neagu a mai spus ca in majoritatea institutiilor, bugetele au fost facute doar pentru doua sau trei trimestre, pentru trimestrul al patrulea nemaifiind bani.

Sindicatele din administratie au inceput deja discutiile cu specialisti in legislatia muncii, pentru a gasi modalitati de atacare a deciziilor Guvernului si ameninta ca in cazul in care li se vor micsora salariile, vor da statul in judecata.

Marile centrale sindicale, pe de alta parte, se vor intalni luni, pentru a stabili calendarul protestelor pentru perioada urmatoare si au cerut o intalnire cu presedintele Traian Basescu. Acesta i-a invitat, duminica, la discutii, la Palatul Cotroceni.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi seara, ca de la 1 iunie, fondul de salarii in sectorul bugetar va fi diminuat cu 25%, iar pensiile si indemnizatiile de somaj vor scadea cu 15%.