Cat de greu te vei angaja si cat de usor vei fi dat afara? Din 1 mai avem un nou Cod al Muncii!
Dupa luni de zile de dispute, care au culminat cu eliminarea ministrului Ioan Botis de la negocieri sau cu iesiri in strada, Codul Muncii a fost modificat asa cum au dorit Guvernul si patronii. Si daca acestia din urma sustin ca noua lege va duce la angajari masive si la crearea de noi locuri de munca, sindicatele spun ca efectele vor fi exact invers si ca noile prevederi vor favoriza concedierile. Oricum ar fi, legea a fost promulgata de presedintele Basescu si publicata in Monitorul Oficial si va fi pusa in aplicare incepand de saptamana viitoare.
Introducerea agentului de munca temporara, a perioadei de stagiu pentru absolventi, prelungirea perioadei de proba si a celei de preaviz sunt doar cateva dintre modificarile care au generat discutii aprinse in spatiul public in timpul negocierii noului Cod al Muncii.
Totodata, introducerea obiectivelor de performanta, precum si diminuarea la 10 zile pe an a concediului neintrerupt, de la 15 zile, cum era pana in prezent, au facut sa nu existe un consens pe noua lege, motiv pentru care aceasta a fost adoptata prin angajarea raspunderii in Parlament.
Vezi mai jos principalele modificari aduse la Codul Muncii:
1. Perioada de preaviz a fost majorata la 20 de zile lucratoare (de la 15 zile calendaristice), pentru salariatii cu functii de executie, si la 45 de zile lucratoare (de la 30 de zile calendaristice), pentru functii de conducere.
2. Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice, pentru functiile de executie, fata de 30 in prezent, si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, fata de 90 in prezent.
3. Contractele individuale de munca pe perioada determinata vor putea fi incheiate pana la 36 de luni, perioada fiind majorata cu un an fata de actuala lege.
4. Noul Cod al Muncii reglementeaza si munca prin agent de munca temporara, care reprezinta munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent (firma de resurse umane) si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra sub supravegherea si conducerea acestuia din urma. Misiunea de munca temporara poate fi stabilita pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.
5. Prin noua lege, sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii se majoreaza de la 15% la suta la 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru.
6. Inchisoare pentru munca la negru. Primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca se va sanctiona cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, iar fapta persoanei, care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, va constitui infractiune si se va pedepsi cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala.
De asemenea, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
7. In cazul concedierilor colective, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat, in termen de 45 de zile calendarisrtice de la data concedierii, fara examen, concurs sau perioada de proba. Salariatii vor avea la dispozitie un termen de maximum cinci zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
8. Codul Muncii introduce perioada de stagiu pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, aceasta constand in primele sase luni dupa debutul in profesie. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu adeverinta care este vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
9. Perioada in care se pot face angajari succesive de proba a mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni, iar pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Pe acelasi subiect: