"Imi cer scuze ca am intarziat o zi in ceea ce priveste anuntarea demisiei mele. Este o demisie de onoare", a spus Ioan Botis.

El a spus ca demisioneaza urmand sa-si rezolve "in particular" problemele.

Premierul Emil Boc a spus ca a acceptat demisia lui Ioan Botis din postul de ministru al Muncii si ca va inainta presedintelui nominalizarea unei noi persoane pentru acest portofoliu, conform Constitutiei.

"Am acceptat demisia si, conform Constitutiei, voi face o propunere presedintelui", a spus Boc.

Ioan Botis este verificat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care urmeaza sa stabileasca daca demnitarul se afla intr-un conflict de interese, avand in vedere ca sotia acestuia este consilier pe proiectul "Sansa la demnitate", finantat de UE si Guvern.

Si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat dupa articolele din media legate de un posibil conflict de interese in care s-ar afla ministrul Muncii.

Departamentul de Lupta Antifrauda: “Exista indicii de incalcare a legii conflictului de interese in cazul Botis”

Ministrul Muncii, Ioan Botis, i-a prezentat, ieri, premierului Emil Boc cazul privind fondurile europene accesate de catre un ONG la care sotia sa este consilier si i-a spus acestuia ca demisia sa este "inevitabila" daca ANI va constata ca exista un conflict de interese.  

Intalnirea cu premierul a avut loc in contextul in care Botis a recunoscut ca sotia sa este angajata pe post de consilier intr-o asociatie care a obtinut 500.000 de euro din fonduri europene si guvernamentale. In plus, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita are sediul chiar in casa din localitate a ministrului.

De ce a ajuns Botis la demisie?

Potrivit site-ului timponline.ro, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita are sediul pe strada Closca nr. 3 din Bistrita, adresa la care locuieste si ministrul Ioan Botis. Totodata, sotia ministrului a fost pana ieri consiliera in cadrul programului.

Organizatia implementeaza un proiect numit “Sansa la demnitate”, finantat de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei si Fondul Social European POSDRU 2007-2013.

Asociatia are la dispozitie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul national (circa 2 miliarde de lei vechi). Contributia beneficiarului este de 44.000 de lei.

"Eu personal nu primesc niciun ban. Sotia are statut de consilier acolo pe proiect. Primeste bani pe acel proiect cu finantare europeana. Sotia mea nu este beneficiar direct. Este vorba de o asociatie care are acest contract. Sotia mea este platita in calitate de consilier", declara ieri ministrul Botis.

Ministrul Muncii spunea, ieri, de asemenea, ca nu exclude variant demisiei daca se va dovedi ca exista vreo problema de moralitate.

"Daca este o problema de moralitate, voi face acest lucru. Daca va fi considerata o problema, aceasta va fi solutia. Lasati-mi timp de gandire si va voi da un raspuns", a mentionat ministrul.

Cu ce se mandreste Botis dupa sapte luni de mandat?

Ioan Botis a spus ca cele sapte luni de mandat au reprezentat o perioada extrem de buna în ce priveste elaborarea de legi, precizand ca au fost promovate în Parlament 18 acte normative, printre acestea mentionand legea salarizarii unitare, Codul Muncii, legile de dialog social, legea zilierilor, legea uceniciei care este în Parlament si legea de asistenta sociala care este în dezbatere pe site-ul ministerului.

Ioan Botis a mai spus ca tine foarte mult la derularea proiectului privind înfiintarea de camine pentru prsoane varstinice. El a precizat ca a fost negociat un împrumut cu Banca Mondiala pentru reformarea sistemului de asistenta sociala în prezent fiind îndeplinite conditiile ca aceasta reforma sa poata continua.

Ministrul demisionar al Muncii si-a exprimat încrederea ca toate legile promovate în timpul mandatului sau vor duce la conditii mai bune pentru cetateni, intentia sa fiind sa încerce sa schimbe oportunitatile de pe piata muncii si sa-i ajute pe cei care doresc sa-si gaseasca pe piata muncii un loc.