Topul Finance 50, al celor mai bine remunerati sefi de mari companii financiare din SUA, realizat de revista Bloomberg Markets, este condus de Henry Roberts Kravis, directorul fondului de investitii KKR, care a fost recompensat cu 30 de milioane de dolari, sub forma de salariu si alte beneficii.

In octombrie 2010, Kravis a oferit 100 de milioane de dolari Columbia Business School, pentru extinderea unui campus din Manhattan. Capacitatea sa de a oferi o astfel de suma a fost marita de listarea fondului KKR la bursa din New York, cu trei luni inainte, scrie Bloomberg, preluata de Mediafax.

Listarea a umflat averea personala a lui Kravis dar l-a expus la rigorile legislatiei din SUA privind raportarile financiare, astfel ca o lume intreaga a aflat ca board-ul KKR i-a acordat 30 de milioane de dolari pentru 2011.

Kravis, in varsta de 68 de ani, este urmat in Topul Finance 50 de varul sau George Roberts, co-director general al KKR, care a castigat 29,9 milioane de dolari. Cei doi au fondat KKR impreuna cu Jerome Kohlberg, in 1976, dupa ce au lucrat in urma cu peste 40 de ani la Bear Stearns. De la infiintare, KKR a efectuat peste 200 de preluari de companii, cu o valoare combinata de peste 465 miliarde de dolari. La jumatatea lunii aprilie, participatia celor doi veri la KKR era de 1,22 miliarde de dolari.

Kravis and Roberts sunt in fruntea clasamentului chiar daca actiunile KKR au scazut anul trecut cu 5,4%. De la listarea la bursa din New York in iulie 2010, titlurile KKR au urcat insa cu 24%.

In 2011, majoritatea marilor banci si companii de brokeraj din SUA au fost marcate de scadere semnificative ale veniturilor, profiturilor si valorii actiunilor.

Facand o comparatie intre retributiile incasate de directorii generali ai companiilor financiare si rentabilitatea actiunilor pe parcursul a trei ani, seful Citigroup, Vikram Pandit, care a primit 15 milioane de dolari in 2011, este CEO-ul care a adus cea mai mica valoare actionarilor. Beneficiile lui Pandit sunt reanalizate, dupa ce actionarii au votat impotriva.

Seful Berkshire Hathaway, Warren Buffett, este directorul care a adus cea mai mare valoare actionarilor.

Pe ansamblu, 33 din 50 de mari companii financiare americane au avut o evolutie negativa a actiunilor in 2011, afectate, in special in a doua jumatate a anului, de o serie de crize care au inghetat pietele.

In august anul trecut, Standard&Poor’s a retrogradat, decizie fara precedent, ratingul SUA de la triplu A la AA+, din cauza disputelor politice privind plafonul de indatorare a tarii.

Temerile investitorilor au fost amplificate de speculatiile legate de expunerea Statelor Unite la criza datoriilor din zona euro si de cresterea economica lenta din SUA si Europa.

Pe parcursul a doi ani, una dintre cele mai mari discrepante se refera la beneficiile directorului general al Bank of America, Brian Moynihan, numarul 37 in clasamentul pe 2011, care a primit 11 milioane dolari in 2010 si 7,4 milioane dolari in 2011, an in care actiunile bancii au scazut cu 58%.

In cazul sefului Goldman Sachs, Lloyd Blankfield, aflat pe locul 12 in clasament, beneficiile au fost de 12,4 milioane de dolari, potrivit datelor publicate de banca. Actiunile Goldman Sachs au scazut cu 45,6% in 2011.

Cel mai bine platit bancher in topul Finance 50 este Jamie Dimon, seful JP Morgan Chase, care a primit anul trecut beneficii in crestere cu 11%, la 23 milioane dolari, chiar daca actiunile bancii au scazut cu 20%.