Primele de Craciun au urcat castigul salarial mediu net din decembrie cu 8,1%, la 1.477 lei
Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie anul trecut cu 8,1% (111 lei), fata de noiembrie, la 1.477 lei, ca urmare a acordarii de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, dar a scazut cu 0,8% comparativ cu aceeasi luna din 2008, potrivit datelor INS.
In decembrie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.023 lei, cu 8,4% mai mare fata de luna precedenta.
In intervalul analizat, majoritatea activitatilor economice au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de performanta, prime de vacanta si de sarbatori), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, platii drepturilor salariale restante (cu ocazia restrangerii activitatii) si realizarilor de productii mai mari.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net au fost in intermedieri financiare (4.111 lei), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (810 lei).
Cele mai mari cresteri, de peste 30%, s-au inregistrat in silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura (41%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (32,8%) si telecomunicatii (32,7%).
De asemenea, majorari ale castigului salarial intre 20% si 28% s-au operat in alte activitati extractive, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intermedieri financiare.
Cresteri intre 15% si 19% au primit lucratorii din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea echipamentelor electrice, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, iar intre 10% si 15% in fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia minereurilor metalifere, producerea altor mijloace de transport, sectorul tutunului, al hartiei si produselor din hartie, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrÇŽri audio si activitati de editare muzicalÇŽ, activitati de difuzare si transmitere de programe, fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului, tranzactii imobiliare.
Scaderile castigului salarial mediu net in decembrie 2009 fata de luna precedenta au fost cauzate de diminuarea anumitor sporuri si drepturi salariale, restrangerea activitatii si dificultati financiare, nerealizarea de productii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara. Acestea au fost consemnate in activitatile de editare si sanatate si asistenta sociala (cu peste 1%) si in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, invatamant, alte activitati industriale (cu mai putin de 1%).
Indicele castigului salarial real pentru decembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,8%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 132,0%, cu 9,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2009.
Pe acelasi subiect: