"Persoane si companii cu un istoric bun de credit nu ezita sa stranga cureaua pentru a rambursa anticipat creditele ipotecare sau alte imprumuturi. Nu am mai asistat la un fenomen de o asemenea de amploare", a declarat Petar Andronov, director general al Cibank, intr-un interviu pentru cotidianul Standard, preluat de Mediafax.

Andronov a explicat ca bulgarii sunt nesiguri in privinta viitorului, se tem ca a doua zi nu isi vor mai primi salariile si vor ramane cu datorii.

Intre timp, ponderea imprumuturilor neperformante si a celor restructurate continua sa creasca si a atins nivelul de 23,35% din totalul creditelor, respectiv 9,7 miliarde de leva (4,8 miliarde euro), la sfarsitul lui martie.

Increderea bulgarilor in economia tarii este in scadere, in conditiile nivelului record al preturilor alimentelor de baza si a cresterii somajului, potrivit unui sondaj realizat de GfK.

Preturile carburantilor au avut cea mai mare contributie la inflatie, iar populatia se teme si de majorarea tarifelor la electricitate si transporturi.

Un institut de cercetari din Sofia a avertizat pe de alta parte ca economia Bulgariei este in pragul celei de-a doua recesiuni din ultimii trei ani, din cauza crizei din zona euro care a afectat exporturile si implicit productia industriala.

In aceste conditii, cererea interna a ramas principalul factor de sustinere a economiei, dar este franata de cresterea ratei somajului si scaderea investitiilor.