Botis: De la jumatatea lunii, vor aparea multi la televizor care vor spune ca le-am luat banii de bautura VIDEO
Ministrul Muncii, Ioan Botis, le-a pus gand rau celor care iau ajutoare sociale, dar nu muncesc in folosul comunitatii. Acesta a explicat ca se astepata ca, de la jumatatea lunii martie, “sa iasa scandaluri” legate de faptul ca multi beneficiari ai venitului minim garantat vor ramane fara ajutoare si nu vor sti de ce.
Botis a explicat ca a cerut deja consiliilor locale sa tina evidenta celor care nu efectueaza cele 72 de ore de munca in folosul comunitatii sau care nu au toate actele necesare la dosar pentru primirea ajutorului.
“Luna viitoare voi suspenda toate persoaneele care nu au prestat munca de 72 de ore. Am cerut sa se urmareasca acesti oameni. Consiliul local trebuie sa aiba un plan de lucrari care trebuie efectuate, trebuie sa afiseze la primarie toate persoanele care trebuie sa presteze munca si trebuie sa verifice ce au muncit acesti oameni. (…) Multi oameni vor fi decazuti din drepturi daca nu au toate actele, vor iesi scandaluri, vor veni la televizor si vor spune ca nu le-am mai dat banii de bautura, de la jumatatea lunii martie”, a spus ministrul Ioan Botis, invitat la videochatul incont.ro.
El a explicat, totodata, ca prin noul Cod Social, care va fi lansat in dezbatere publica in curand, va inaspri conditiile de acordare a ajutoarelor sociale, pentru ca “statul nu poate sustine lenea, nu poti sa ajuti pe cineva care sta in bufet si nu-si munceste pamantul”.
“Mi se pare incorect ca un om care merge zilnic la munca sa contribuie din munca lui la a asista social pe cel care sta la tara, are pamant si ajutor social si sta in bufet toata ziua, mi se pare total incorect sa bea banii munciti de altii. (…) Sunt daramat cand vad pamantul nelucrat la tara, iar oamenii stau la bufet si beau banii din ajutor social”, a mai spus Botis.
Ministrul a precizat ca statul prefera sa-i sprijine cu bani pe cei care vor sa se angajeze, decat sa dea ajutoare celor care vor sa stea degeaba.
“Daca cineva vrea sa se angajeze sau sa se califice, statul ii poate da un stimulant, pe langa salariu, dar vom sti ca, odata ce acesti oameni scosi din asistenta sociala se angajeaza, vor deveni contribuabili la buget”, a mai spus ministrul.
Despre Codul Social, care va intra in dezbatere parlamentara cel mai probabil in a doua jumatate a anului, Botis a precizat ca va veni cu o alta abordare a asistentei sociale.
“Abordam asistenta sociala intr-un alt mod. Pana acum era o abordare statica. Acum propunem o evaluare a gospodariei si a familiei si vedem ce potential are. Daca in gospodarie poti sa-ti dezvolti o mica afacere, te sprijin, daca nu vrei, te tai de la ajutoare”, a adaugat ministrul.
Pe acelasi subiect: