Dupa adoptarea legii 119/2010, in iunie, de recalculare a tuturor pensiilor speciale si introducerea lor in sistemul public, Guvernul a dat si doua hotarari privind aplicarea legii.
Este vorba de HG 735/2010, din 21 iulie, respectiv HG 737/2010, din 29 iulie, care stabilesc noul mod de calcul al pensiilor in cazul militarilor, politistilor si personalului din penitenciare, precum si ale celor din instantele judecatoresti, parchete si de la Curtea de Conturi.
Specialistii in dreptul muncii, chestionati de incont.ro, sustin ca beneficiarii de pensii speciale au avut castig de cauza in instanta, deoarece cele doua HG sunt in contradictie cu legea 119/2010 si aduc mai multe modificari care depasesc cadrul legii pe care o explica.
Prin urmare, HG 735/2010 a fost suspendata de Curtea de Apel Cluj, intr-un proces intentat de un grup de militari pensionari, iar HG 737/2010 a fost, de asemenea, suspendata, vinerea trecuta, de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un proces similar, intentat de un grup de grefieri pensionari.
“Deciziile instantelor vizeaza suspendarea definitiva a celor doua hotarari, iar obiectul litigiului vizeaza un act cu aplicatie generala. In consecinta, din acest moment, toate persoanele vizate (militari, grefieri, piloti, personal din instante), carora li s-au diminuat pensiile prin recalculare, pot face cerere la casele de pensii pentru a-si primi banii ianpoi. Pe de o parte, pot cere repunerea in drepturi, pentru a primi pensiile intregi, calculate dupa legile speciale, iar pe de alta parte pot cere si restituirea diferentelor din urma, bani pe care i-au pierdut dupa taiere”, a explicat, pentru incont.ro, fostul ministru al Muncii si profesor de Drept, Alexandru Athanasiu.
Potrivit acestuia, desi hotararile instantelor nu sunt definitive si Guvernul poate face recurs, acestea au aplicabilitate imediata. In aceste conditii, toti cei care au pierdut o parte din pensie incepand cu luna septembrie isi vor primi banii inapoi.
In opinia lui Athanasiu, hotararea definitiva a instantei supreme va confirma decizia Curtii de Apel, in conditiile in care cele doua acte normative contin mai multe erori si inadvertente, pe care avocatii le-au folosit in atacarea lor.
“De exemplu, legea spune ca se recalculeaza toate pensiile speciale si se integreaza in sistemul public, dar nu prevede si diminuarea acestora. In aceste conditii, pensiile pot fi recalculate si transformate in puncte, dupa prevederile legii 19/2000, insa acest lucru nu inseamna diminuarea lor”, a spus Athanasiu.
Fostul ministru a mai dat ca exemplu situatiile din 2000, atunci cand a intrat in vigoare actuala lege a pensiilor si toate pensiile au fost recalculate in functie de punctaj. “In cazul in care, dupa recalculare, punctajul era mai mic decat pensia aflata deja in plata, acestea au fost pastrate si nu au fost diminuate. Pe acelasi principiu se merge si in cazul de fata, atata vreme cat actele normative nu stipuleaza clar reducerea pensiilor”, a explicat fostul demnitar.
In acelasi timp, noua lege nu abroga legile speciale prin care au fost introduse aceste categorii de pensii, dar foloseste in continuare sintagma de “pensie de serviciu”. “Nu stiu daca aceste scapari au fost intentionate sau nu, dar sunt scapari grave”, a mai spus Alexandru Athanasiu.
Fostul premier Victor Ciorbea, avocatul care a reprezentat grupul de grefieri pensionari care au atacat HG 737/2010, este mai vehement si spune ca "peste 90% din articolele din Constitutia Romaniei sunt incalcate prin acest act" si ca exista numeroase pacte si tratate internationale care primeaza in fata legislatiei interne si care statueaza clar drepturile pensionarilor si ale salariatilor.
Presedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Rezerva si Retragere, Mircea Dogaru, a explicat, pentru incont.ro, ca in prezent cele doua hotarari sunt suspendate, cadrele militare atacand din nou normele pentru anulare, data procesului fiind stabilita pentru 3 februarie.
“In cazul in care tribunalul decide anularea normelor de aplicare la legea 119/2010, Guvernul trebuie sa faca alte norme. Pana atunci, insa, hotararile de Guvern sunt suspendate, ceea ce inseamna ca beneficiarii de pensii speciale trebuie sa-si primeasca drepturile integral”, a spus Dogaru.
El a mai precizat ca Guvernul ar fi atacat deja, prin Ministerul Administratiei si Internelor, hotararea Curtii de Apel.
De cealalta parte, reprezentantii Guvernului, in frunte cu premierul Emil Boc, sustin ca legea se aplica in continuare, aceasta fiind constitutionala.
“Sa fim foarte clari, legea a fost declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala si ea se aplica! Deci, din acest punct de vedere, nu stiu, o chestiune punctuala care a avut loc intr-o instanta sau alta... Legea este constitutionala si mergem mai departe cu ea!”, a fost reactia premierului, cand a aflat de suspendarea normelor de aplicare la lege.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a fost mai retinut, precizand, ieri, ca nu comenteaza decizia Curtii de Apel pana cand nu va fi analizata motivatia instantei.
"Nu ne putem pronunta pe aceasta decizie pana nu vedem motivarea, pana cand juristii nu vor analiza aceasta motivare", a spus Mocanu.
In baza legii 119/2010, toate pensiile speciale urmau sa fie recalculate, o parte dintre beneficiari (diplomati, senatori, deputati, functionari publici parlamentari, aviatori) primind deja, din 14 septembrie, pensii diminuate. In cazul militarilor, al politistilor si al angajatilor din penitenciare, pensiile ar fi trebuit recalculate pana la sfarsitul anului.
Potrivit Casei Nationale de Pensii (CNPAS), unele pensii de serviciu au scazut, dupa recalculare, si cu 30.000 de lei, in cazul aviatorilor, dar au fost si situatii, in cazul parlamentarilor sau a unor diplomati, cand acestea au crescut.
Premierul Emil Boc anunta, in iulie, ca pana la 1 septembrie vor fi recalculate 6.250 de pensii speciale ale personalului auxiliar din instante, ale diplomatilor, parlamentarilor, personalului aeronautic si al Curtii de Conturi, iar pana la sfarsitul acestui an vor fi recalculate 168.000 de pensii militare de stat, urmand ca acestea sa fie achitate intr-un nou cuantum dupa 1 ianuarie 2011.
Economiile prognozate de Guvern prin recalcularea pensiilor speciale din prima categorie se ridica la 86,8 milioane de lei în 2010, media pe cinci ani a acestor economii fiind estimata la 234,2 milioane de lei.