Desi recalcularea pensiilor speciale a fost prezentata de catre reprezentantii Guvernului ca pe o modalitate de salvare a bugetului de pensii, economia care se face in acest fel nu este mai mare de 300 de milioane de lei lunar.

Suma care asigura plata a aproximativ 40.600 de pensii medii pe luna, in conditiile in care in Romania sunt peste 5,5 milioane de pensionari.

Ministrul Muncii a spus insa ca aceasta suma va creste incepand din 2011, atunci cand se va finaliza si recalcularea pensiilor din armata.

Seitan a explicat ca reclacularea pensiilor speciale se va face in doua etape. In prima etapa, care va avea loc in 30 de zile de la aprobarea normelor de aplicare a legii, vor fi recalculate pensiile diplomatilor, ale parlamentarilor si ale fostilor angajati din aviatie. Cea de-a doua etapa, care trebuie finalizata pana la sfarsitul anului, vizeaza recalcularea pensiilor din armata, politie si servicii speciale.

Recalcularea pensiilor speciale nu rezolva insa deficitul bugetului de asigurari sociale. Desi Guvernul luase decizia taierii pensiilor cu 15% tocmai pentru a diminua volumul transferului de bani de la bugetul de stat la cel de pensii, acest lucru nu se mai poate face, in conditiile in care Curtea Constitutionala a decis ca masura contravine legii fundamentale.

In consecinta, pe langa transferul de 1,7 miliarde de euro, stabilit la inceputul anului, ministrul Muncii a anuntat astazi ca inca 500 de milioane de euro vor fi alocati, in august, de la bugetul de stat pentru plata pensiilor pana la sfarsitul anului.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, declara recent, ca sistemul de pensii trebuie reformat si echilibrat cat mai curand, altfel tendinta cresterii transferului de fonduri de la bugetul de stat la bugetul de pensii se va mentine, iar de la 2% din PIB, cat este in prezent, in doi ani va ajunge la 5% din PIB.