Atac dur al avocatilor la un an de la modificarea Codului Muncii: a descurajat investitorii si a dus la concedieri. Legea va fi schimbata din nou
Adoptat in urma cu un an prin asumarea raspunderii de catre Cabinetul Emil Boc, cea mai importanta lege care reglementeaza relatiile de munca din Romania - Codul Muncii, trezeste in continuarea nemultumiri in randul societatii civile. Avocatii specializati in dreptul muncii sustn ca modificarile la lege nu au facut decat sa faca Romania neatractiva pentru investitori si sau duca la scaderea numarului de angajati. In acest context, ministrul liberal al Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat intentia de a modifica legea din nou.
Clubul de Drept Social "Costel Gilca" a facut un bilant al primului an de aplicare a noului Cod al Muncii, aratand ca, desi statisticile indica o crestere cu aproximativ 100.000 a numarului de contracte individuale de munca, in realitate aceasta crestere nu a fost constanta si nu a insemnat si o crestere a locurilor de munca, scrie Mediafax.
Pe de alta parte, cifrele oficiale indica o scadere a numarului de contracte, in mai 2012 fata de mai 2011. Cresterea numarului de contracte de munca s-a simtit imediat dupa intrarea in vigoare a modificarilor, ulterior trendul fiind descendent.
Astfel, daca in 31 mai 2011, erau inregistrate 6.372.942 de contracte de munca active, in 31 mai anul curent mai erau active 5.516.791 de contracte.
In ce priveste numarul de angajati, la sfarsitul lunii mai erau inregistrati 5.069.931, mai putini fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau activi 5.328.302 de salariati.
In acest context, specialistii in dreptul muncii arata ca, din aceasta perspectiva, modificarile Codului Muncii nu au creat noi locuri de munca, ci doar au scos din zona muncii la negru o parte infima a locurilor de munca, fiind "inutile".
Avocatii au facut referire si la concediere, aratand ca aceasta este "extrem de formalista", fiind prevazute anumite elemente in absenta carora intervine anularea procedurii de concediere.
Specialistii in dreptul muncii au mai atras atentia ca in noua forma, Codul Muncii avantajeaza angajatorii, desi acest document ar trebui sa fie simplu, clar si cu reguli aplicabile salariatilor si angajatorilor in egala masura.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a anuntat ca intentioneaza sa modifice actuala forma a Codului Muncii, care, in opinia sa, nu protejeaza angajatul.
"Fiecare persoana trebuie sa aiba drept la greva si protectie. Nu trebuie sa trecem nici la cealalta extrema, ca angajatii nu pot fi concediati. Trebuie sa gasim solutii pentru ambele parti", a spus ministrul Muncii.
Noile prevederi ale Codului Muncii, care au majorat perioada de preaviz, au introdus agentul de munca temporara si au inasprit sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare in 1 mai 2011, dupa ce Guvernul si-a angajat, in 8 martie 2011, raspunderea in Parlament.
Pe acelasi subiect: