Codul Muncii a fost adoptat. A opta motiune de cenzura impotriva Guvernului a picat, Boc ramane in functie
Guvernul condus de Emil Boc a reusit sa ramana in functie si dupa votarea in Parlament a celei de-a opta motiuni de cenzura depusa de Opozitie in actualul mandat. In consecinta, in cazul in care partidele de opozitie nu sesizeaza Curtea Cosntitutionala, Codul Muncii, pe care Exdecutivul si-a angajat raspunderea saptamana trecuta, se considera adoptat. Sindicatele, dar si patronatele, au contestat vehement noul Cod al Muncii, sustinand ca ii transforma pe angajati in sclavi.
Parlamentarii au votat astazi, motiunea de cenzura a Opozitiei „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentare”, depusa dupa ce premierul Emil Boc si-a angajat raspunderea, saptamana trecuta, pe noul Cod al Muncii.
Motiunea a fost votata de 212 parlamentari, dar pentru a se considera ca documentul a trecut de Legislativ trebuia sa adune 236 de voturi pentru.
In consecinta, Codul Muncii, pe care Executivul si-a angajat raspunderea saptamana trecuta, se considera adoptat. Daca nu este atacata la Curtea Constitutionala, legea va fi promulgata de presedintele Traian Basescu si va intra in vigoare.
Guvernul condus de Emil Boc s-a confruntat, astazi, cu a opta motiune de cenzura depusa de Opozitie, de la investirea sa din decembrie 2008, performanta nemaiatinsa de un alt Executiv de dupa 1989. Si asta dupa ce actualul Executiv a mai batut un record: si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului de 11 ori, in trei ani de mandat.
Opozitia nu a avut insa decat o data suficienta sustinere in Parlament pentru a da jos Guvernul, in 13 octombrie 2009, cand motiunea depusa de PSD, PNL si PC a fost votata.
De ce prefera Emil Boc sa-si angajeze raspunderea, in defavoarea trecerii legilor prin Parlament?
Premierul Emil Boc si-a justificat de fiecare data decizia de a-si angaja raspunderea pe legi importante pentru societatea romaneasca, respectiv legea salarizarii, ce a pensiilor, legea educatiei sau Codul Muncii, prin faptul ca trecerea proiectelor prin procedura parlamentara clasica ar fi intarziat foarte mult adoptatea lor. Mai mult, legile ar fi suferit modificari.
Angajarea raspunderii este cea mai simpla forma de a adopta o lege, procedura prevazuta de Constitutie, dar care inseamna ca Guvernul impune varianta sa.
Ce legi a adoptat Guvernul Boc prin asumare in fata Parlamentului?
- 22 iunie 2009 – Codul Civil
- 22 iunie 2009 – Codul Penal
- 15 septembrie 2009 – Pachetul de legi privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI
- 15 septembrie 2009 – Legea-cadru privind salarizarea in sectorul public (Cabinetul Boc de atunci a fost demis in 13 octombrie ca urmare a votarii motiunii e cenzura depuse de opozitie in urma acestei asumari)
- 15 septembrie 2009 – Legea educatiei nationale
- 7 iunie 2010 – Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, lege prin care salariile bugetarilor au fost taiate cu 25%
- 7 iunie 2010 – Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, prin care pensiile urmau sa fie taiate cu 15%, lege care ulterior a fost declarata neconstitutionala de CCR
- 28 octombrie 2010 – Legea educatiei nationale
- 14 decembrie 2010 – Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice
- 14 decembrie 2010 – Proiectul de lege privind aplicarea Legii salarizarii unitare in anul 2011
- 8 martie 2011 – Codul Muncii
Pe acelasi subiect: