Desi nu exista o reteta miraculoasa in materie de integrare la noul loc de munca, secretul este sa fii cat mai dinamic si sa fii indraznet. Noul sef nu va aprecia daca stai nemiscat in fata calculatorului si va scoate cuvintele de la tine cu clestele.

Vorbeste raspicat si pune intrebari. Asa reusesti, pe de o parte, sa inveti cati mai repede cum functioneaza lucrurile in companie si, pe de alta parte, seful nu va avea impresia ca a angajat un timid bun la nimic. Faptul ca esti interesat sa afli cum se lucreaza la noul loc de munca face dovada ca vrei sa te integrezi cat mai repede si ca vrei sa faci parte din echipa.

Poti crede ca la inceput “da bine” in ochii sefului si ai colegilor sa te declari disponibil sa stai peste program si sa te implici in cele mai dificile proiecte. Acest lucru este valabil pana la un punct si trebuie sa ai grija sa separi de la bun inceput viata profesionala de cea privata. Daca nu esti ferm de la inceput asupra acestui aspect, te poti trezi ca trebuie sa vii la serviciu si sambata sau ca primesti telefon de la sef duminica, in timpul pranzului cu familia.

Relatia cu noii colegi este foarte importanta pentru a te putea integra cat mai repede la noul job si pentru a putea lucra intr-o atmosfera buna pe viitor. Asa ca nu ezita sa mergi la ceilalti colegi si sa te prezinti chiar din prima zi. Pauzele de masa reprezinta un bun moment al zilei pentru a discuta cu noii colegi despre pasiuni comune.

Cu toate acestea, relatia cu colegii trebuie sa ramana o simpla relatie de munca si atat, cel putin la inceput, pana cand iti dai seama de caracterul fiecaruia. Compania ar putea fi un univers nemilos, de aceea trebuie sa fii atent la rivalitati sau la grupurile formate in interiorul echipei. Fiind nou angajat, poti fi usor manipulat. Asa ca ai grija si incearca sa pastrezi o anumita distanta pentru a nu intra in conflicte care nu au legatura cu tine.

In prima zi de lucru poti primi sarcini pe care nu stii sa le faci. Secretul este sa observi cum fac ceilalti. Asa ca stai in preajma cuiva care se pricepe, urmareste-l, asculta-l si fa ce face si el. Trebuie sa inveti sa comunici cu ceilalti intr-un timp foarte scurt si cel mai bun mod de a face acest lucru este sa ii asculti.

Da dovada de initiativa! Cand esti pus intr-o situatie noua ai tendinta sa stai deoparte, dar in prima zi de lucru este indicat sa nu faci acest lucru. Secretul este sa fii saritor fara sa fii arogant. Cand nu ai incredere in tine, ai tendinta sa ascunzi acest lucru si sa iti cresti agresivitatea. Asa ca fii activ, nu agresiv!

Modul in care te integrezi la noul loc de munca tine si de personalitatea fiecaruia, prin urmare unele din sfaturile de mai sus ti se pot parea imposibil de pus in practica, daca esti un timid innascut, sau chestiuni cotidiene, daca acesta este felul tau de a fi. Oricum ar fi, incearca sa pari cat mai sigur pe tine, dezghetat, dornic sa inveti mersul lucrurilor din companie si sa te integrezi in noua echipa din care vei face parte. Stii doar ca prima impresie conteaza!

Mult succes!

Sursa informatiilor www.ejobs.ro