Potrivit unui studiu dat publicitatii de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), 60% dintre tinerii care vor sa se angajeze se asteapta de la noul loc de munca sa aiba un sef corect, iar un procent aproape egal (58,8%) vor sa fie bine platiti.

Jumatate din romani vor sa munceasca intr-un mediu sanatos, iar 45% vor sa aiba cat mai multe posibilitati de promovare.

Romanii par sa nu puna prea mult accent pe felul in care se inteleg cu colegii la locul de munca, de vreme ce doar un sfert dintre respondenti au declarat ca este important sa aiba colegi placuti. Aproape o treime dintre tineri au declarat ca isi aleg locul de munca si in functie de cat de usor ajung de acasa la serviciu.

Cu toate ca romanii au pretentii atunci cand isi aleg locul de munca, din cei 500 de tineri fara loc de munca intervievati in cadrul studiului, majoritatea (aproape 80%) au declarat ca nu au refuzat nicio oferta de serviciu. Restul au refuzat una sau doua oferte.

Majoritatea celor care au refuzat un job au varste cuprinse intre 20 si 25 de ani, sunt absolventi de studii superioare si provin din regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Est sau Sud Muntenia. Principalul motiv al refuzului unui loc de munca este salariul prea mic, urmat de conditiile grele de munca, programul de lucru nepotrivit sau distanta prea mare fata de domiciliu.

Jumatate din cei care vor un job cauta oferte de internet, o treime apeleaza la oferta pusa la dispozitie de agentiile de ocupare si 30% se informeaza din presa scrisa.

In ceea ce priveste decizia de angajare, aceasta este influentata cel mai mult de familie si prieteni si apoi de informatiile de pe internet. Studiul releva faptul ca absolventii de liceu se lasa mai frecvent influentati, in alegerea unui job, de informatiile pe care le afla de la ANOFM, iar aproape un sfert isi aleg slujba in functie de de citesc in presa scrisa sau de ce afla de la televizor.

Studiul mai arata ca putin peste jumatate dintre cei intervievati au apelat la agentia de stat de ocupare pentru a-i ghida in gasirea unui job. Cei care nu s-au adresat agentiei locale si-au argumentat raspunsurile prin faptul ca nu stiau ca ii poate ajuta, ca nu le ofera joburi corespunzatoare nivelului de pregatire sau ca au incercat sa se descurce singuri.

Studiul a fost realizat de Data Media, pe un esantion de 500 de tineri fara loc de munca, cu varsta intre 15 si 25 de ani. Sondajul de opinie a fost realizat la nivel national, in perioada noiembrie-decembrie 2009, iar marja de eroare este de +/- 4%.