Marile companii, care pana in urma cu doi ani ofereau beneficii care depaseau chiar si 50% din salariu, s-au vazut nevoite, in contextul taierilor masive de bugete, sa se adapteze noilor conditii si sa vina cu alte metode de recompensare si de motivare a angajatilor.
"Multi dintre clientii nostri isi mentin angajatii motivati oferindu-le posibilitati de avansare si programe de dezvoltare care sa le creasca valoarea pe piata muncii. Companiile care utilizeaza promovarea din interior si dezvoltarea carierei isi pot astfel mentine angajatii motivati. Managerul direct este principalul factor motivator pentru angajati. Un manager care comunica deschis cu angajatii, ii informeaza, ia în considerare opiniile lor, le recunoaste meritele si efortul, ii ajuta sa se dezvolte si va reusi sa creasca eficienta angajatilor sai”, explica Elena Munteanu, consultant in cadrul companiei de training si de consultanta in domeniul dezvoltarii organizationale Acendis.
Potrivit celui mai recent studiu asupra tendintelor de pe piata muncii, dat publicitatii de HR Club, principalele tehnici de retentie utilizate de angajatori in trimestrul al doilea al anului s-au concentrat pe asigurarea unui mediu de lucru cat mai placut, pe recunoasterea valorii angajatilor, pe activitatile de training si pe intalnirile formale cu managementul de varf.
Conform studiului, in acest trimestru, companiile au implementat mai putine programe de management al performantei prin comparatie cu trimestrul anterior. De asemenea, este vizibila tendinta de crestere a numarului de angajati care au posibilitatea unui program flexibil.
In ceea ce priveste instruirea si dezvoltarea profesionala, studiul citat mai indica faptul ca, desi bugetul de instruire per angajat s-a mentinut constant fata de primul trimestru al anului, in aproape 30% dintre cazuri acesta nu a fost cheltuit in intregime. Aceasta tendinta este un efect al utilizarii resurselor interne pentru instruirea si dezvoltarea angajatilor.
Complimente si scrisori de felicitare, in locul stimulentelor financiare!
Manualul de resurse umane spune ca recompensele materiale pot fi inlocuite cu o multitudine de alte stimulente, care sa-i motiveze pe angajati. Astfel, top managerii fac vizite mai dese la locul de munca al celor mai performanti angajati, le ofera responsabilitati speciale, ii complimenteaza verbal sau le trimit scrisori personale de felicitare.
In acelasi timp, cei mai muncitori dintre ei primesc cateva zile libere si, de cele mai multe ori, sustin specialistii, acestia prefera un mini concediu banilor in plus, pentru a-si rezolva diverse probleme personale.
Sunt insa de ajuns aceste stimulente nemateriale pentru a mentine angajatii buni in companie, mai ales in contextul unor taieri salariale?
"Este foarte important cum este comunicata o decizie de diminuare a salariului, astfel incat angajatul sa inteleaga motivele pentru care ea este necesara, durata si ce va urma dupa aceasta. Evident ca, daca reducerea afecteaza nivelul de subzistenta al angajatilor, acest lucru va fi greu de compensat”, spune Elena Munteanu.
Reprezentanta Ascendis sustine insa ca, pentru angajati, mai important este, in momentul de fata, pastrarea jobului decat cresterea salariului. Tocmai de aceea, decizia de schimbare a locului de munca se ia mult mai greu si doar atunci cand este motivata de avantaje reale, fie din punct de vedere financiar, fie ca o provocare in cariera.
Chiar si asa, explica Elena Munteanu, o fidelizare reala nu poate fi determinata de factori externi, cum este criza economica, sau de o motivatie negativa, ca de exemplu frica de a ramane fara job, ci doar de factori interni, cum ar fi activitatea in sine, posibilitatile de dezvoltare si de avansare sau relatiile interpersonale de la locul de munca.