Asa se face ca la doua luni de la lansarea restructurarii aparatului bugetar, chiar si angajatii din sistemul bancar, care iau in medie 3.500 de lei, ar putea fi invidiosi pe functionarii din companiile de stat.

La ROMATSA, de pilda, media salariilor este de 13.000 de lei pe luna, la Autoritatea Aeronautica Civila, de 7.000, iar la Transelectrica, de 4000 de lei.

"Au fost legate de cheltuielile cu combustibilul care nu tin de partea tehnologica, partea de deplasare a personalului, instruirile, in general, anul acesta nu am facut reduceri de personal pentru ca au aparut noi activitati. Nu, n-am diminuat salariile dar le-am inghetat, ceea ce in termeni reali reprezinta de fapt o reducere", explica Adrian Baicusi, director general Transelectrica.

La inceputul verii, cand bugetarii erau scandalizati de salariile de cateva mii de lei ale femeilor de serviciu, soferilor sau bucatarilor din companiile de stat, premierul anunta ca nu va lasa lucrurile asa.

"Bugetele companiilor de stat urmeaza sa fie reevaluate. Companiile unde s-au facut deja restructurari, acolo nu se vor scadea salariile", spunea premierul Emil Boc, pe 2 iunie.

Reevaluarea a vizat insa doar cheltuielile cu motorina, benzina sau obiectele de birotica si papetarie. Nu au fost reduse nici salariile, nici posturile din schema.

In schimb, s-au redus cu un sfert salariile din sanatate, invatamant si administratie, unde multi oameni primesc chiar si 400 de lei pe luna, mai putin decat vor avea de platit la iarna, intretinerea apartamentului.