Presedintele Federatiei Alma Mater, Anton Hadar, a precizat, dupa intalnirea de la Ministerul Muncii, ca Executivul va adopta, maine o Hotarare de Guvern, care va stabili modalitatea prin care se vor calcula salaruiile bugetarilor in 2010, primul an de aplicare a legii unitare de salarizare.

Niciun salariu nu va fi mai mic in ianuarie fata de decembrie 2009, neluandu-se in calcul diminuarea de 15,5%, ca urmare a concediului fara plata. Toata lumea va avea acelasi salariu ca in decembrie, iar pentru sporurile care dispar sau pentru cei ale caror sporuri cumulate depasesc 30% din salariu se va acorda o indemnizatie de compensare”, a explicat Hadar.

De exemplu, sporul de doctorat, care a fost eliminat prin noua lege, se va acorda in intermediul indemnizatiei de de compensare, pentru ca venitul total sa nu fie diminuat. Hadar a mai spus ca in cazul celor care in acest an trec dintr-o transa de vechime in alta, se va face majorarea salariala in consecinta.

Reprezentantii Guvernului au inceput saptamana trecuta discutiile cu sindicatele pe marginea modalitatii de aplicare a legii salarizarii unitare, in conditiile in care nimeni din teritoriu nu stia cum sa calculeze noile salarii si exista posibilitatea ca platile pe ianuarie sa intarzie. In ceea ce priveste disponibilizarea a 15.000 de cadre didactice, sindicalistii nu sunt de acord cu masurile propuse de autoritati.

In timp ce ministrul Funeriu propune comasari de norme si de clase si cresterea responsabilitatii directorilor si directorilor adjuncti, reprezentantii profesorilor acuza autoritatile ca au decis concedierile “din pix”, fara a cunoaste realitatea din teritoriu. Cele doua parti urmeaza sa se mai intalneasca in zilele urmatoare pentru a ajunge la un compromis.

Intre timp, atat oprganizatiile sindicale, cat si PNL, au sesizat Avocatul Poporului, in legatura cu constitutionalitatea ordonantei prin care se dispune concedierea a 15.000 de cadre didactice, incepand din luna septembrie.