Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de la București a ajuns la aproape 100 mld. lei, la finalul lui noiembrie
BVB
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori de la Bucureşti a ajuns la aproape 100 de miliarde de lei, la finalul lui noiembrie, înformează BVB.
”Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la aproape 100 de miliarde de lei, echivalentul a 20 de miliarde de euro, la finalul lunii noiembrie. Piaţa de capital din România a fost promovată în septembrie la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell”, a informat BVB.
Totodată, valoarea totală a tranzacţiilor, incluzând ofertele, cu toate tipurile de instrumente financiare tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti s-a apropiat de pragul de 3 miliarde de euro, sau 14,3 miliarde în echivalent lei, un avans de 42,3% în moneda naţională faţă de primele 11 luni ale anului anterior.
Activitatea investiţională s-a intensificat pe piaţa de capital locală pe fondul unor rulaje în creştere puternică în rândul tuturor tipurilor de instrumente financiare. Astfel, valoarea medie zilnică de tranzacţionare la nivelul cumulat al tuturor instrumentelor financiare tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la 62,2 milioane de lei, echivalentul a 12,86 milioane euro. Lichiditatea, măsurată prin prisma acestui indicator, a consemnat o creştere de peste 42% pe ansamblul primelor 11 luni ale acestui anul comparativ cu intervalul similar al anului trecut.
Defalcat, cea mai mare pondere a avut-o segmentul de acţiuni, unde media zilnică de tranzacţionare a fost de 48,6 milioane lei (10 milioane euro), iar cea mai mare creştere a fost înregistrată de segmentul produselor structurate: +357% la finalul primelor 11 luni.
Luna noiembrie s-a remarcat printr-un avans puternic al pieţei locale, cu o creştere de peste 9%, la nivelul indicelui BET sau BET-TR, care include şi dividendele. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 17 companii, a încheiat luna noiembrie la un nivel de 9.286 puncte, în creştere cu 9,1% faţă de luna precedentă. Indicele BET-TR a avut un avans similar şi a încheiat luna trecută la 15.622 puncte, fiind cu 2,2% sau cu 347 de puncte sub nivelul de la finalul anului trecut, în condiţiile în care piaţa locală se află sub puternicul impact generat de pandemia de coronavirus.
Actuala criza sanitară a accentuat atât nevoia de digitalizare, cât şi dependenţa de companiile locale.
”Rundele de finanţare derulate în acest an prin piaţa de capital au totalizat 1,1 miliarde de euro, ceea ce este un succes ţinând cont de contextul generat de pandemie. Situaţia actuală a scos în evidenţă importanţa companiilor din domeniul tehnologiei informaţionale. Ecosistemul românesc în zona de tehnologie este cel mai dezvoltat din regiune, după Polonia, şi ne propunem să avem o reprezentantare mai bună a acestui sector la cota bursei. Avem în plan să discutăm cu o serie de actori reprezentativi pentru a identifica acele companii româneşti din IT&C care au nevoie de bursă pentru a se putea dezvolta. Cea mai importantă lecţie pe care o învăţăm din această pandemie, în plus faţă de accelerarea digitalizării cât mai multor procese, este că ajungem să depindem tot mai mult de cei de lângă noi în condiţii de criză. Acest aspect reliefează importanţa strategică a dezvoltării business-urilor locale: nu putem avea o Românie puternică fără companii româneşti puternice. Orice strategie serioasă privind finanţarea şi dezvoltarea economică are cel puţin o componentă legată de bursă, iar exemplele recente atât din zona publică, cât şi din zona privată nu fac decât să confirme că piaţa de capital este o sursă esenţială de finanţare”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
Pe acelasi subiect: