"Incepand de astazi, orice roman (investitor in titluri de stat -n.r.) care are nevoie de bani inainte de scadenta de doi ani a titlurilor de stat emise de MFP va putea sa le vanda la pretul stabilit pe Bursa. Astazi, spre exemplu, pretul este 100,57 lei pentru un titlu (valoarea nominala este de 100 de lei - n.r.). Deci, practic, romanii care au cumparat cu 100 de lei, pentru fiecare titlu primesc 100,57 de lei daca decid sa vanda. Adica o dobanda de 0,57% deja pentru cateva zile de investitie. Cererea dovedeste ca este un plasament foarte rentabil si o decizie inteligenta a celor care au investit si, cei care nu au investit, sunt convins ca vor urmari cu atentie si, la urmatoarea emisiune, ar putea sa capete curaj in urma acestui succes repurtat de a doua emisiune a titlurilor de stat pentru populatie", a explicat Lucian Anghel.

Potrivit acestuia, cei care vor dori sa cumpere titluri de la Bursa, insa, vor depinde de dorinta detinatorilor de a le vinde. "Pentru cei care vor sa detina titluri, ideal ar fi fost sa cumpere in perioada de subscriere, pentru ca va depinde daca exista persoane care vor sa vanda. De asemenea, bancile intermediare probabil ca vor asigura o oarecare lichiditate intre vanzare si cumparare", a explicat Lucian Anghel.

Tranzactionarea titlurilor de stat pe Bursa este, insa, comisionata, dar la bancile din consortiul de intermediere acesta este limitat la maxim 0,1%. Ceilalti intermediari pot aplica propria politica de comisioane. In plus, daca titlurile sunt vandute inainte de scadenta, se pierde dobanda, integral daca vanzarea are loc inainte de implinirea unui an de detinere, sau doar pe un an, daca se vand in al doilea an de detinere.

Bursa de Valori Bucuresti urmeaza sa publice si un ghid pentru investitorii in titluri de stat pentru populatie.

Profilul investitorului in datoria Romaniei: de la elevi, la pensionari de peste 90 de ani

Emisiunea de titluri de stat pentru populatie a fost suprasubscrisa de peste sapte ori, Ministerul Finantelor Publice reusind sa atraga mai mult de 735 de milioane de lei, in conditiile in care valoarea initiala a emisiunii a fost de 100 de milioane de lei, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

In ceea ce priveste numarul de investitori, acesta a fost de 20.185, de 16 ori mai multi fata de anul trecut.

"Din totalul subscrierilor, 141 au fost de un titlu, iar 3.098 au cumparat numarul maxim admis de 1.000 de titluri", a explicat ministrul Finantelor.

Profilul investitorului, realizat pe baza subscrierilor prin cele patru banci intermediare, arata ca 62,5% dintre investitori au varste cuprinse intre 50 si 70 de ani si tot aproximativ 60% au subscris intre 100 si 1.000 de titluri.

Potrivit ministrului Finantelor, numarul tinerilor intre 18 si 30 de ani care au investit in titluri a fost de 557, insa si 23 de persoane de peste 90 de ani au cumparat astfel de instrumente.

Dupa ocupatie, Anca Dragu a remarcat faptul ca printre investitori se afla 165 de elevi si studenti, 13.794 de persoane active si 8.328 de pensionari.

Majoritatea investitorilor provine din mediul urban, aproape 20.000 de subscrieri, insa si ponderea celor din mediul rural creste, potrivit ministrului Finantelor, ponderea acestora in emisiunea din acest an fiind de 13%.

Ca distributie geografica, 70% dintre investitori sunt din afara Bucurestiului, fata de 53,4% cati au fost in 2015, a remarcat Anca Dragu.

Totusi, si anul acesta, Bucurestiul conduce in topul subscrierilor, atat ca numar, cu 6.060 de subscrieri, cat si ca suma, cu 231,3 milioane de lei. Acesta este urmat de Prahova, cu 1.036 de investitori, cu o valoare de 32,3 milioane de lei, si Cluj, cu 995 de subscrieri in suma de 29 de milioane de lei.

Oferta s-a derulat in perioada 11-29 iulie, dobanda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadenta in 2018, valoarea nominala fiind de 100 de lei. O singura persoana a putut achizitiona cel mult 1.000 de titluri, adica o valoare maxima de 100.000 de lei. Veniturile generate de detinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate.

Ministrul Finantelor declara, la lansarea emisiunii de titluri de stat, ca scopul este, in primul rand, educarea populatiei in ceea ce priveste variantele de economisire pe care le are.

"Dorim ca oamenii sa inteleaga mai bine procesul de economisire, ca pot economisi in mai multe feluri, la banca, in alte instrumente, dar si in datoria publica a tarii sale", a explicat Anca Dragu.

La scadenta, Ministerul Finantelor Publice va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ale emisiunii aniversare, vor castiga premii de 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.

Ministerul Finantelor Publice a emis titluri de stat pentru populatie si in iunie 2015, pentru prima data dupa 10 ani de absenta pe aceasta piata. Valoarea emisiunii de anul trecut a fost tot de 100 de milioane de lei, insa valoarea nominala a fost de 1.000 de lei, considerata ulterior prea ridicata. In plus, dobanda a fost stabilita tot la 2,15%, insa in urma unui mecanism care pentru multi cetateni a parut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisa doar in proportie de 65%, iar autoritatile au decis sa modifice caracteristicile noii emisiuni.