Astfel, orice persoana interesata trebuie sa se prezinte la ghiseul uneia dintre bancile intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, cu un act de identitate, si poate cumpara titluri cu numerar sau prin transfer bancar, au anuntat Finantele.

Beneficiarii titlurilor pot fi toate persoanele fizice rezidente si nerezidente, in varsta de peste 18 ani, insa Ministerul Finantelor a impus o limita superioara de subscriere de 100.000 de lei de persoana, astfel ca un investitor nu poate cumpara mai mult de 1.000 de titluri de stat.

Bancile intermediare nu percep comision la vanzarea titlurilor si nu este obligatorie nici deschiderea unui cont bancar.

"In procesul de subscriere, cumparatorii titlurilor de stat pot opta intre a deschide un cont bancar, a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar", a anuntat MFP.

Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, MFP va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anuntata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise, informeaza MFP.

Titlurile de stat vor fi admise si, ulterior, tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti. Pretul titlurilor poate fluctua pe bursa, in functie de conditiile din piata, valoarea acestora putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea nominala de 100 de lei.

In plus, detinatorii de titluri vor participa, la scadenta, la o loterie, in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti, care vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate castiga un singur premiu, indiferent de numarul de titluri detinute.

Dobanda se va plati anual, iar venitul aferent nu este supus impozitarii, au precizat reprezentantii Finantelor.

Ministerul Finantelor Publice a emis titluri de stat pentru populatie in iunie 2015, pentru prima data dupa zece ani de absenta pe aceasta piata. Valoarea emisiunii de anul trecut a fost tot de 100 de milioane de lei, insa valoarea nominala a fost de 1.000 de lei, considerata ulterior prea ridicata. In plus, dobanda a fost stabilita tot la 2,15%, insa in urma unui mecanism care pentru multi cetateni a parut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisa doar in proportie de 65%, iar autoritatile au decis sa modifice caracteristicile noii emisiuni.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, declara, saptamana trecuta, la lansarea emisiunii de titluri, ca, avand in vedere ca valoarea nominala a fost redusa, iar dobanda este clar precizata si 'atractiva pentru economisire', spera ca emisiunea de anul acesta sa fie subscrisa integral.