Consortiul format din BCR, BRD, Banca Transilvania si Raiffeisen va intermedia emisiunea de titluri de stat pentru populatie
Bani, lei
Consortiul format din Banca Comerciala Romana, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank va intermedia emisiunea de titluri de stat pentru populatie pe care Ministerul Finantelor Publice o va lansa in luna iulie, au declarat pentru surse din minister, citate de Agerpres.
Emisiunea va avea o valoare nominala de 100 de milioane de lei, iar valoarea unui titlu va fi de 100 de lei. Scadenta este la doi ani, iar dobanda va fi fixa.
In plus, detinatorii de titluri vor participa, la scadenta, la o loterie, in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti, ce vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.
"Discutam despre o noua emisiune de titluri de stat pentru populatie. Continuam programul Fidelis, iar editia din acest an se numeste Centenar pentru ca are scadenta la doi ani, in 2018, anul in care se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918. (...) Valoarea emisiunii este de 100 de milioane de lei, iar un titlu va avea valoarea de 100 de lei. Am redus valoarea, de la 1.000 de lei anul trecut, la 100 de lei pentru a face emisiunea mai atractiva", explica, saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Anca Dragu.
Potrivit ministrului, emisiunea are, in principal, un scop educativ. "Dorim ca oamenii sa inteleaga mai bine procesul de economisire, ca pot economisi in mai multe feluri, la banca, in alte instrumente, dar si in datoria publica a tarii sale", a adaugat Anca Dragu.
Dobanda nu a fost anuntata, pentru ca aceasta va fi stabilita in momentul lansarii efective a programului, in luna iulie, pentru ca se va baza pe dobanda pietei la acel moment. Ministrul Finantelor a mai spus ca pentru dobanda aferenta titlurilor de stat nu se plateste impozit pe venit.
In plus, detinatorii de titluri vor participa, la scadenta, la o loterie, in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti, care vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.
"Emisiunea va fi derulata printr-un consortiu de banci, care va fi anuntat pana la finalul lunii mai. Populatia nu va plati comisioane pentru achizitionarea titlurilor de stat, daca se cumpara prin bancile din consortiul de emisiune. Daca se cumpara prin alte banci, va fi perceput un comision de tranzactie, similar unei tranzactii obisnuite", a adaugat Anca Dragu.
In afara de cresterea gradului de educatie financiara, un alt scop, secundar, este acela de a diversifica sursele de imprumut ale MFP.
In vara anului trecut, populatia a cumparat titluri de stat de 65 de milioane de lei in cadrul emisiunii cu o valoare totala de 100 de milioane de lei derulata in perioada 8 - 19 iunie, iar dobanda a fost stabilita la 2,15% pe an. Emisiunea de titluri de stat din 2015 a fost prima din ultimii 10 ani destinata populatiei.
Ministerul Finantelor preciza, la vremea respectiva, faptul ca relansarea dupa 10 ani a titlurilor de stat dedicate in exclusivitate populatiei prin Programul FIDELIS are in vedere crearea unui instrument alternativ de economisire, diversificarea bazei de investitori in titlurile de stat, precum si imbunatatirea culturii financiare a populatiei.
Pe acelasi subiect: