Titlurile de stat pentru populatie, lansate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), vor putea fi achizitionate in perioada 11 - 29 iulie 2016, valoarea nominala fiind de 100 de lei, scadenta la doi ani, iar dobanda de 2,15% pe an, a anuntat joi ministrul de resort, Anca Dragu.
"Dobanda este 2,15% pe an. Consideram ca este o dobanda atractiva pentru economisire. Orice persoana de peste 18 ani are acces la aceste titluri, indiferent daca este rezidenta sau nerezidenta, valoarea este de 100 de lei si am pus o limita superioara de 100.000 de lei pentru o persoana fizica", a explicat Anca Dragu, potrivit Agerpres.
Astfel, o persoana interesata se prezinta la ghiseul uneia dintre bancile intermediare cu un act de identitate si poate cumpara titluri cu numerar sau prin transfer bancar. Beneficiarii titlurilor pot fi toate persoanele fizice rezidente si nerezidente, in varsta de peste 18 ani. O persoana fizica poate cumpara maximum 1.000 de titluri de stat. Acestea pot fi achizitionate, fara comision, de la cele patru banci intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.
"In procesul de subscriere, cumparatorii titlurilor de stat pot opta intre a deschide un cont bancar, a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar", a anuntat MFP.
Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, MFP va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anuntata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise, adauga MFP.
Titlurile de stat vor fi admise si, ulterior, tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti. Pretul titlurilor poate fluctua pe bursa, in functie de conditiile din piata, valoarea acestora putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea nominala de 100 de lei.
In plus, detinatorii de titluri vor participa, la scadenta, la o loterie, in cadrul careia vor fi selectati 100 de participanti, care vor incasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate castiga un singur premiu, indiferent de numarul de titluri detinute.
Negritoiu (ASF): Emisiunea de titluri de stat pentru populatie va duce la dezvoltarea pietei de capital din Romania
Emisiunea de titluri de stat pentru populatie, lansata de Ministerul Finantelor Publice, va duce la dezvoltarea pietei de capital din Romania, insa trebuie insotita de programe de educatie financiara si de mai multe instrumente de credit, a declarat, joi, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu.
"ASF saluta organizarea acestei emisiuni si, mai ales, implicarea si participarea Guvernului. Felicit Ministerul Finantelor pentru ca, in strategia de management al datoriei, a ajuns la un program care sper sa se transforme intr-o activitate curenta, iar emisiunile sa se adreseze in mod curent si cetatenilor romani. Noi asistam astazi la lansarea unui program. Emisiunea de anul trecut a fost o emisiune pilot, a testat piata, a fost destul de bine plasata, dar trebuie insotita de educatie financiara", a apreciat Negritoiu, la conferinta de lansare a emisiunii.
El s-a declarat convins ca aceasta emisiune va duce la dezvoltarea pietei de capital din Romania, insa a subliniat necesitatea promovarii mai multor instrumente de credit pe aceasta piata.
"Romania nu are inca acele certificate corporative pe termen scurt, din cauza ca o lege, cea a Cambiei si Biletului la Ordin, care dateaza din 1934, nu a fost amendata. (...) Insa, in ultimii zece ani, s-au dezvoltat fondurile de investitii, iar bancile membre ale consortiului (de intermediere a titlurilor, respectiv BCR, BRD, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank - n. r.) sunt cele mai active pe piata de capital, dar pe piata trebuie puse mai multe instrumente de credit", a subliniat presedintele ASF.
El a reamintit succesul de care s-a bucurat emisiunea de obligatiuni a municipiului Bucuresti si a adaugat ca astfel de emisiuni, municipale, trebuie sa devina o obisnuinta.
Sobolewski (BVB): Titlurile de stat ofera oamenilor posibilitatea de a-si diversifica modalitatile de a investi
Lansarea titlurilor de stat destinate populatiei stabileste legatura intre lumea financiara si societate, ofera posibilitatea diversificarii plasamentelor si pune bazele educatiei financiare, a declarat, joi, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski.
"Cred ca aceasta emisiune are o mare importanta, pentru ca stabileste o legatura intre lumea financiara si societate, populatie. Ofera, de asemenea, oamenilor posibilitatea de a-si diversifica modalitatile de a investi bani si pune bazele educatiei financiare, care are o importanta cruciala pentru dezvoltarea economica a Romaniei", a explicat seful BVB.
Potrivit acestuia, emisiunea trebuie urmata si de alte initiative de acest fel. "Suntem cu adevarat capabili si increzatori ca putem sa facem posibile si alte proiecte ambitioase pentru a sustine prosperitatea economiei romanesti si, in final, prosperitatea populatiei", a adaugat Sobolewski.
In vara anului trecut, populatia a cumparat titluri de stat de 65 de milioane de lei in cadrul emisiunii cu o valoare totala de 100 de milioane de lei derulata in perioada 8 - 19 iunie, iar dobanda a fost stabilita la 2,15% pe an. Emisiunea de titluri de stat din 2015 a fost prima din ultimii 10 ani destinata populatiei
Ministerul Finantelor preciza, la vremea respectiva, faptul ca relansarea dupa 10 ani a titlurilor de stat dedicate in exclusivitate populatiei prin Programul FIDELIS are in vedere crearea unui instrument alternativ de economisire, diversificarea bazei de investitori in titlurile de stat, precum si imbunatatirea culturii financiare a populatiei.