Linistea idilica din mica Delta a Bucurestiului a fost intrerupta astazi in zori. Cristian Lascu, cel care a descoperit ca aici traiesc in buna pace 90 de specii rare de animale si pasari s-a trezit in mijlocul unui protest.

"In tara asta nu s-ar fi facut nicio arie protejata, niciun parc natural pentru ca pretutindeni, terenurile au avut niste proprietari",
spune ecologistul.

"Banii ne-ar linisti"
, spun cei care au avut pamanturi pe Vacaresti. Ei nici nu vor sa auda ca zona ar putea sa devina arie protejata pentru ca in acest caz orice constructie ar fi demolata.

Altii sustin ca au fost deja despagubiti: "Au primit bani si apartamente pentru terenurile de aici."

Lacul intra sub protectia legii, precizeaza autoritatile."Instituirea unei arii protejate se face indiferent de destinatia terenului si indiferent de tipul proprietarului//pentru perioada de evaluare avem nevoie de cel putin 3-4 luni de zile", precizeaza Rovana Plumb, Ministrul Mediului.

Planurile dezvoltatorilor imobiliari de a ridica aici un parc de agrement, care ar fi avut si un mall au fost practic naruite de intentia Ministerului Mediului de a declara arie protejata de lege, de altfel zona este cu potential imobiliar imens. In jurul rezervatiei s-au construit blocuri si pe timp de criza.

Ministerul Mediului va decide ulterior cine va administra si va amenaja "Delta Bucurestiului" pentru a putea fi si vizitata.