Reducerea va diminua cu 15% veniturile administratorului, conform calculelor realizate de Profit.ro. Până la 31 martie, NN Pensii a calculat un comision de administrare de 2,5% din contribuția individuală a fiecărui participant la fond. Acest nivel nu poate fi depășit, fiind plafonat prin lege.

De la 1 aprilie, dacă în contul participantului sunt virați 100 de lei, spre exemplu, NN Pensii va reține 1,7 lei (comparativ cu 2,5 lei până la 31 martie). Diferența de bani (98,3 lei) va fi transformată de către administrator în unități de fond și transferate clientului. Până la 31 martie, în situația exemplificată, suma transformată în unități de fond era de 97,5 lei.

Citiți continuarea pe www.profit.ro.

Decizia NN Pensii vine în contextul în care Guvernul lucrează la modificarea legislației pensiilor private, astfel încât contribuabilii să poată opta dacă păstrează Pilonul II sau transferă banii în sistemul public.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, săptămâna trecută că mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.

"Se discută, sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. (...) Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

El a precizat că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II.

"Este o concurenţă, un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală", a precizat ministrul Finanţelor.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II de la de la 5,1%, la 3,75% din salariile brute, începând cu anul 2018.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, în creştere cu 25,73% faţă de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.