Fosta șefă a NN Pensii, care a primit cea mai mare amendă din istoria ASF pentru informațiile privind desființarea Pilonului II, a dat în judecată instituția de supraveghere
ASF
Raluca Țintoiu, fost CEO al NN Pensii România, a contestat în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de a o amenda cu 100.000 de lei și de a-i retrage autorizarea pentru poziția de director al administratorului de fond de pensii, scrie Profit.ro, citand surse din piață.
Anterior, o contestație depusă de fosta șefă a NN Pensii la ASF fusese respinsă.
In luna aprilie, fondul de pensii NN si-a anuntat clientii carora le administreaza pensia privata obligatorie ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis in aprilie sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda reprezentand 1% din capitalul social al fondului de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare.
ASF a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private. În prezent, Raluca Țintoiu ocupă o poziție în cadrul companiei mamă, NN Group.
În luna iunie, ministrul Finantelor, Ionut Misa, declara ca Pilonul II de pensii, care administreaza active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiintat, banii urmand a fi returnati contribuabililor, iar acestia vor trebui sa aleaga intre Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Misa nu considera, la acea vreme, ca aceasta masura este o nationalizare a pensiilor private.
Premierul Mihai Tudose a dezmintit, ulterior, declaratia lui Misa, potrivit careia Pilonul II de pensii va fi desfiintat, insa Guvernul vrea sa modifice sistemul de pensii private si face mai multe simulari in acest sens.
Șeful Guvernului anunta recent ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat, dar va deveni optional.
„Cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La Pilonul I, la Pilonul II... Toţi la Pilonul I... Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament”, a declarat Mihai Tudose.
Mihai Tudose a spus că nu există naţionalizare „sub nicio formă”, aşa cum se vehicula iniţial. Apoi, potrivit unor surse, planurile Guvernului erau de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care ar fi afectat dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.
În prezent, contribuţia la pensii a angajatului este de 10,5% din salariul nostru. Din aceşti bani, 5,4% ajung într-un buget comun, al pensiilor de stat, numit Pilonul I de pensii, iar 5,1% sunt direcţionaţi într-un cont de pensie administrată privată, numit Pilon II de pensii.
Asta înseamnă că titularul NU poate să retragă banii înainte de pensionare, decât în caz de invaliditate sau îi vor primi moştenitorii în caz de deces. Dacă Pilonul II devine opţional, iar oamenii aleg să-şi lase toţi banii în grijă statului, atunci viitorul lor va fi în mâinile politicienilor care decid cum, dacă şi cât cresc pensiile.
Reprezentanţii fondurilor de pensii sunt îngrijoraţi de intenţia Executivului de a face Pilonul II de pensii opţional. Prin pensiile private sunt asigurate venituri suplimentare la pensie pentru cei care contribuie acum. Economiştii spun că redirecţionarea masivă a banilor din pensiile private către cele de stat va avea un efect de bumerang şi va lovi în bugetul statului. Asta pentru că, pentru a înmulţi banii din contribuţiile plătite de salariaţi, fondurile de pensii fac investiţii, iar unele ajung să alimenteze bugetul.
Pe acelasi subiect: