În urmă cu exact 10 ani, administratorii celor 15 fonduri private de pensii încercau să îi atragă pe cei 3,6 milioane de angajaţi cu vârstă de până la 35 de ani.

Acum, numărul participanţilor a urcat la 7 milioane, iar aceştia au plătit de-a lungul celor 10 ani contribuţii de 31 de miliarde de lei. Administratorii au investit banii şi au realizat câştiguri de peste 7 miliarde de lei, asta înseamnă că au înmulţit banii cu peste 9%.

Radu Crăciun, membru în Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat: “Randamentul de 9 la sută este calculat după ce a fost scăzut comisionul anual de administrare, deci este vorba de un randament net.”

Asociaţia Pensiilor Private arată că, în medie, un angajat care este înscris de 10 ani, a plătit până acum contribuţii de peste 4.360 de lei. Investiţiile făcute de administratori i-au adus un câştig brut de 1.267 de lei, din care i-au fost oprite comisioane - 213 lei. A rămas un câştig net de 1.054 de lei şi are în cont peste 5.400 de lei, cu un sfert mai mult decât contribuţiile efectiv plătite de el.

Până acum, cei care s-au pensionat anticipat, pe caz de boală, şi-au primit toţi banii din cont într-o singură tranşă. Administratorii nu ştiu încă dacă cei care vor ajunge la vârstă normală de pensionare vor oprimi banii lunar sau toţi odată.

În cazul unui deces însă, moştenitorii nu primesc banii în mână. Aceştia se tranfera în conturile de pensii Pilon II şi pot fi încasaţi abia când şi urmaşii ajung la vârsta de pensionare. Primii beneficiari ai pilonului 2 de pensii vor ajunge la vârstă de pensionare peste 9 ani.