"Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonului II de pensii reprezintă una din priorităţile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată, de la stat, dacă contribuie la Pilonul II de pensii", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că a fost formată o echipă care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari.

"Am format o echipă, care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari de aceste pensii private, pentru a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multă deschidere pentru economisire şi investiţii. Ne propunem ca, până la sfârşitul trimestrului II, acest nou cadru legal să obţină avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi apoi să poată fi aprobat în Guvern", a mai afirmat Dăncilă.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, declara, miercuri, că mecanismul pentru transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.

"Se discută, sper ca în primul semestru să aveam pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o altă abordare. (...) Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone", a spus Teodorovici.

El a precizat că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II.

"Este o concurenţă, un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală", a precizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, Teodorovici a precizat că în multe zone statul a dovedit că nu poate să fie un administrator mai bun decât privatul, dar nu este vorba, neapărat, despre sectorul de pensii.

"În multe zone a dovedit că nu (poate să fie un administrator mai bun decât privatul n.r.), dar poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii", a mai arătat Teodorovici.

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II de la de la 5,1%, la 3,75% din salariile brute, începând cu anul 2018.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, în creştere cu 25,73% faţă de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.