Profil de broker in Romania: Tanarul care a invatat sa faca bani dintr-un film american. “Cei trei ani dintre 2008 si 2010 au fost poate cei mai interesanti din istoria bursei”
Pentru multi dintre noi termeni ca piata de derivate, contracte futures sau CFD-uri suna exotic si abstract. Pentru cei care lucraza pe piata de capital si pentru cei care investesc pe bursa nu suna deloc exotic, ba din contra, amintesc de sunetul banilor. Pentru ca prin intermediul lor produc bani. Multi bani.
Bogdan Gherghe face bani pe piata de capital de sase ani, fiind specializat in construirea de portofolii adecvate profilului investitional si in strategii de management al riscurilor financiare.
Spune ca este fascinat de bursa inca din scoala gimnaziala, iar impulsul i-a fost dat de filmul "Wall Street", in regia lui Oliver Stone, in care Charlie Sheen si Michael Douglas interpreteaza intr-o maniera exceptionala rolul unui tanar broker interesat sa urce pe scara ierarhica si un investitor fara scrupule.
„Ulterior, am vazut ca in realitate lucrurile nu stau ca in film. Dar filmul m-a determinat sa studiez in amanunt domeniul, sa imi dau seama ca poti sa ai randamente foarte bune din investitiile bursiere si ca in timp poti sa acumulezi o avere. Pasul urmator a fost sa ma inscriu la ASE, la Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori”, povesteste Bogdan.
Spune ca norocul lui a fost ca in anul al treilea de facultate a avut posibilitatea sa se angajeze in cadrul companiei de servicii financiare Tradeville, pe atunci Vanguard, unde lucreaza si acum si unde a luat-o de la zero.
„Nimeni nu ajunge broker instant. Ca in orice profesie, trebuie sa incepi de jos, iar pentru mine poarta de intrare a fost ca trader, mai exact una din persoanele care se ocupa de fluxul de ordine primite de la clienti. Pe vremea aceea, nu erau automatizarile de acum. A fost o perioada interesanta in care am simtit euforia si nebunia pietei in timp real. Nu o sa uit niciodata zilele in care stiri importante miscau actiunile cu zeci de procente intr-o singura zi si frecventa ca de mitraliera cu care primeam ordine”, isi aminteste Bogdan.
Dupa primul an in campul muncii a inceput sa-si investeasca si primii bani pe bursa, primele tranzactii fiind in piata de derivate, de contracte futures si optiuni de la Sibiu.
„Cei trei ani dintre 2008-2010 au fost poate cei mai interesanti din istoria bursei noastre, o perioada in care principalii indici au scazut cu peste 80% intr-un interval de cincisprezece luni, ca imediat dupa sa creasca cu peste 240% in urmatoarele paisprezece luni."
Dupa doi ani de ucenicie pe pozitia de trader, in primavara lui 2009 si-a „mutat domiciliul” in departamentul de brokeraj: „A fost intregirea dorintelor mele. Cu ocazia asta am simtit la capacitate maxima ce inseamna investitiile bursiere. Din postura de broker trebuie sa interactionezi constant cu clientii, sa propui idei de investitii, sa construiesti impreuna portofolii calibrate pe profilul lor de risc si sa ii consiliezi in deciziile de tranzactionare.”
In cei cinci ani de cand activeaza ca broker a facut si investitii reusite, si investitii mai putin inspirate, dar spune ca, per total, sentimentul dat de clientii care ii apreciaza munca si, mai ales, adrenalina specifica bursei nu se compara cu nimic din ceea ce a trait pana in prezent.
Pasii pe care trebuie sa-i urmeze cei care vor sa practice aceasta meserie nu sunt multi sau dificili. In primul rand trebuie sa urmeze un curs de servicii de investitii financiare, care poate fi facut la Asociatia Brokerilor, fara a fi deja angajat la o societate de servicii de investitii financiare. De asemenea, nu este obligatoriu ca cei care vor sa fie brokeri sa aiba o facultate in domeniu, insa studiile economice reprezinta de obicei un avantaj. Urmeaza sustinerea examenului de ASIF si autorizarea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Ce calitati trebuie sa ai ca sa fii broker? „Brokerul trebuie sa aiba un psihic de fier, pentru ca de multe ori evolutiile bursiere sunt provocatoare de emotii puternice, atat pentru clienti, dar mai ales pentru tine. In concluzie, recomand tinerilor atrasi de piata de capital ca, pe langa studiile necesare, sa se implice activ. Cel mai simplu pas ar fi sa inceapa sa isi investeasca micile economii. Astfel vor fi impulsionati sa invete mult mai repede cu ce se mananca bursa”, spune Bogdan Gherghe.
Cei interesati de un job pe piata de capital pot participa, saptamana viitoare, la cea de-a 2-a editie a Targului ASE Job&Internship Fair organizat de Academia de Studii Economice Bucuresti, in cadrul caruia li se ofera studentilor opotunitatea de a lucra intr-una din companiile aflate in top zece al intermediarilor de la BVB.
Programul de internship deschis de Tradeville cuprinde posturi de intern in 4 departamente ale companiei: departamentul de vanzari, analiza, comunicare si IT. Pe langa programul de internship, Tradeville deschide 2 noi pozitii in departamentul de front desk pentru tinerii absolventi la ASE si una la marketing.
Pe acelasi subiect: