Conditii pentru brokerii care vor sa intermedieze listarea Hidroelectrica
Hidroelectrica. Sursa: Mediafax Foto
Comisia de selectie a consortiului care va intermedia listarea Hidroelectrica a cerut brokerilor inscrisi la licitatie sa depuna oferte financiare imbunatatite, respectiv comision de sub 0,96%, nivelul minimul cerut de un participant, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
"Noile oferte trebuie depuse pana luni la ora 12:00. Imbunatatirea ofertelor inseamna ca brokerii trebuie sa ceara un comision mai mic decat minimul cerut initial. Cel mai mic comision prezentat a fost de 0,96% (din valoarea ofertei pentru vanzarea a 15% din actiuni pe care Hidroelectrica o va derula pentru listare - n.r.), iar maximul a fost de circa 3%. Acum depinde daca cei care participa sunt dispusi sa vina cu un comision mai mic sau nu", au afirmat sursele citate.
Ofertele financiare depuse initial au fost deschise vineri, insa intrucat a fost o diferenta de peste 15% intre comisionul minim si cel maxim cerute, brokerilor li s-a permis sa isi imbunatateasca ofertele.
Hidroelectrica a primit luni, 20 ianuarie, oferte de la cinci consortii de brokeri interesate sa intermedieze oferta prin care compania se va lista la bursa.
Unul dintre consortii este format din banca americana JP Morgan, BRD si Societe Generale, iar Goldman Sachs a depus oferta impreuna cu BCR si Erste.
Raiffeisen participa la aceasta licitatie impreuna cu banca americana Morgan Stanley, in timp ce Deutsche Bank s-a aliat cu UniCredit Bank Austria, firma de brokeraj Alpha Finance Romania, Alpha Bank Romania si casele de brokeraj Intercapital Invest si SSIF Broker.
O alta oferta a fost depusa de Citigroup impreuna cu firmele de brokeraj Wood&Company, Swiss Capital, NBG Securities (Romania si Grecia) si BT Securities.
De intermedierea ofertei a fost interesata si UBS, insa aceasta nu a mai depus oferta, potrivit unor surse din piata de capital.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat saptamana trecuta, pentru Mediafax, ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate in luna iunie.
Raportat la valoarea actiunilor evaluate de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, oferta pentru vanzarea pachetului de 15% din actiunile Hidroelectrica ar fi de aproximativ 1,5 miliarde lei (332 milioane euro). In aceste conditii, aceasta ar fi a doua mare oferta ca marime din istoria Bursei de la Bucuresti, dupa oferta Romgaz. Fondul Proprietatea detine 19,94% din actiunile Hidroelectrica, pachetul fiind evaluat la finalul primelor noua luni la 2 miliarde lei.
Pe de alta parte, unii brokeri considera ca oferta ar putea fi intre 200 si 250 milioane de euro.
Listarea producatorului de electricitate a fost convenita de guvern cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, insa a fost amanata de mai multe ori. Hidroelectrica a fost in insolventa timp de un an (iunie 2012 - iunie 2013).
UBS impreuna cu Swiss Capital, Musat si Asociatii si BT Securities va asigura serviciile de consultanta in vederea vanzarii participatiei detinute de stat la Romtelecom.
Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste, BCR, Swiss Capital, BT Securities si Wood&Company au fost implicate in cele trei oferte publice derulate anul trecut la companiile de stat Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz.
Oferta Transgaz (aprilie) a fost intermediata de Raiffeisen Capital & Investment, BT Securities si casa ceha de brokeraj Wood&Company.
Swiss Capital si BT Securities au intermediat, in septembrie, oferta prin care Nuclearelectrica a vandut 10% din propriile actiuni pe bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro).
In luna octombrie s-a derulat oferta prin care statul a vandut 15% din actiunile Romgaz pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro), operatiunea fiind intermediata de Goldman Sachs, Raiffeisen Capital&Investment, Erste si BCR.
Statul detine, prin Departamentul pentru Energie, 80,05% din actiunile Hidroelectrica.
Hidroelectrica a bugetat pentru anul trecut un profit de 900 milioane lei, echivalentul intregului castig realizat in ultimii 11 ani, dupa ce in 2012 a raportat pierderi de 508 milioane lei.
Compania are o capacitate de productie instalata de 6.400 MW, reprezentand circa o treime din totalul unitatilor de productie din Romania, si asigura anual circa 30% din necesarul de electricitate.
Pe acelasi subiect: