Cotatia aurului isi revine usor dupa cea mai mare scadere incepand din anii '80. Cat au pierdut romanii care au investit
Aur
Pretul unciei de aur si-a revenit usor in tranzactiile electronice derulate marti, dupa scaderea puternica inregistrata luni, de 9,3%, cel mai puternic declin pe parcursul unei zile incepand cel putin din anii '80, potrivit portalului MarketWatch.
Uncia de aur cu livrare in iunie se afla in urcare cu 1,16%, la 1.376,9 dolari la deschiderea burselor europene, dupa ce luni a scazut cu 9,3%, 140,3 dolari, la 1361,1 dolari pe uncie.
Declinul procentual este cel mai mare pentru aur intr-o singura sedinta incepand din februarie 1983, in timp ce scaderea in dolari este cea mai puternica din ianuarie 1980 si a doua ca marime din istorie.
Grupul american CME, care detine principala bursa de metale din SUA, a decis luni sa creasca garantiile financiare pentru tranzactii pe contracte futures pentru aur, argint si alte metale pretioase.
Declinul puternic a afectat si cotatiile la bursa ale companiilor miniere.
Increderea investitorilor in aur a fost afectata de reducerea pretului tinta de catre unele grupuri bancare, precum si de vanzarea de catre investitori a unor produse financiare legate de aur.
Goldman Sachs a coborat saptamana trecuta pretul tinta pentru aur in acest an la 1.545 dolari pe uncie. Aurul a coborat sub acest nivel inca de vineri.
Unii analisti considera ca la declinul puternic au contribuit si temeri ca marile banci centrale ar putea vinde aur pentru a ajuta guvernele sa-si reduca datoriile. Comisia Europeana a propus recent, intr-un document preliminar ajuns in presa, ca banca centrala a Ciprului sa vanda excesul rezervei de aur, pentru a obtine circa 400 de milioane de euro.
"Asta se intampla dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a pus presiune pe Cipru sa vanda excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui defict de 6 miliarde de euro in programul de sprijin financiar extern. Chiar daca Cipru nu a decis inca modul in care va acoperi acest deficit, comentariile au nelinistit investitorii si au cauzat vanzarea masiva", a spus Stan Shamu.
Aceasta evolutie a rupt legatura intre programele de stimulare economica ale Rezervei Federale americane si pretul aurului, a adaugat el. Datele slabe din economia SUA au condus la asteptari pentru programe prelungite de stimulare a economiei, prin introducerea de lichiditati importante in sistemul financiar, care au cauzat anterior deprecierea dolarului si cresterea cotatiei aurului.
Potrivit unor documente ale Comisiei Europene ajunse in presa internationala saptamana trecuta, costurile programului de sprijin financiar extern pentru Cipru se ridica la 23 de miliarde de euro, cu 6 miliarde de euro mai mult decat se credea initial. Cipru trebuie sa acopere integral aceasta diferenta, iar Comisia a propus, printre alte masuri, obtinerea a 400 de milioane de euro din vanzarea "excesului" rezervei de aur a bancii centrale a Ciprului.
Argintul, cuprul si petrolul, in picaj
Preturile argintului si altor metale au inregistrat, de asemenea, scaderi luni. Cotatia cuprului a scazut cu 2%, dupa date sub asteptari in China privind avansul economiei in primul trimestru si productia industriala din martie. PIB al Chinei a urcat cu 7,7% in primul trimestru, in timp ce analistii anticipau un avans de 8%. Pretul petrolului a scazut, de asemenea.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chiar si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Marii producatori au inregistrat scaderi uriase pe bursa. Gabriel Resources, principalul actionar al Rosia Montanta Gold, a pierdut aproape 30%
Marii producatori de aur au inregistrat scaderi puternice pe bursa, ca urmare a evolutiei cotatiei metalului.
Actiunile Barrick Gold, cel mai mare producator din lume dupa vanzari, au scazut cu 12%, potrivit Bloomberg.
Compania canadiana Gabriel Resources, care intentioneaza sa dezvolte un proiect in Romania, a pierdut 29%, dupa ce un analist al firmei BMO Capital Markets a revizuit in scadere ratingul acordat titlurilor Gabriel, la "underperform", echivalentul unei recomandari de vanzare. Gabriel Resources este principalul actionar al Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), companie care dezvolta proiectul minier Rosia Montana.
La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC. In spatele Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Cu cat au iesit pe minus romanii care au investit in aur
Romanii care au cumparat in ultimii ani aur cu kilogramele s-au trezit ca au pierdut peste 11% in ultimele doua zile dupa ce investitorii au vandut aur in panica pe bursele internationale de marfuri, scrie ZF. BNR a afisat luni un pret de referinta la aur mai mic cu 9% decat cel de vineri, iar gramul de aur era cotat la 152,57 lei (circa 34,6 euro), fata de peste 200 de lei (45 euro) in toamna anului trecut.
Pe acelasi subiect: