Euro scade la minimul ultimelor 14 luni fata de dolar, dupa acordul UE - Cipru. Cotatia aurului a crescut cu aproape 1% si a trecut de 1.600 dolari pe uncie
Euro a coborat la minimul ultimelor 14 luni fata de dolar, dupa ce taxa impusa de UE pentru depozitele bancare din Cipru, in schimbul programului de ajutor financiar, risca sa agraveze criza datoriilor din Europa, relateaza Bloomberg.
"Cea mai mare temere este ca ar putea avea loc un efect de domino, ceea ce trage euro in jos. Ce nu intelege piata este ca cei care isi retrag banii ar putea sa ii plaseze in alta parte in zona euro, astfel ca nu cred ca este rau pentru euro", a declarat Douglas Borthwick, director general la Chapdelaine & Co. in New York.
Euro este in scadere la bursa din New York cu 1,1%, la 1,2928 dolari pe unitate, dupa ce a coborat cu pana la 1,5%. Imaginile cu cipriotii stand la coada la ATM-uri pentru retragerea banilor au provocat temeri legate de fuga capitalului si risca sa perturbe calmul instaurat in piata de cand Banca Centrala Europeana s-a angajat in septembrie anul trecut sa sustina tarile cu probleme financiare.
Moody’s a avertizat luni ca termenii acordului pentru Cipru sunt negativi pentru deponentii europeni si ar putea afecta ratingurile bancilor din regiune. Potrivit planului initial UE-Cipru, depozitele bancare de pana la 100.000 de euro urmau sa fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%, in schimbul acordarii unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.
Cipru va transmite insa partenerilor din zona euro o noua propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare. Modificarea vizata ar trebui sa protejeze mai bine deponentii care au in conturi pana la 100.000 de euro, potrivit agentiei de presa Dow Jones, citata de CNBC.
Pentru a putea strange in continuare suma de 5,8 miliarde de euro din taxa pe depozite, guvernul cipriot ia in calcul un nivel mai ridicat de taxare pentru persoanele cu depozite mari. Banca Nationala a Romaniei a publicat luni un curs de 4,4170 lei/euro, maximul ultimelor zece saptamani, ca urmare a pesimismului investitorilor cauzat de taxa pe depozite bancare pe care trebuie sa o aplice Cipru.
In Ungaria, forintul s-a depreciat cu 0,6%, la 307,09 unitati pentru un euro, dupa ce pe parcursul sedintei a atins cel mai redus nivel din ianuarie 2012.
Cotatia aurului a crescut cu aproape 1% si a trecut de 1.600 dolari pe uncie, din cauza Ciprului
Cotatia aurului a crescut luni cu 0,9% si a depasit 1.600 dolari uncia pentru prima oara de la sfarsitul lunii februarie, dupa ce programul destinat salvarii Ciprului, care include o taxa aplicabila depozitelor bancare, a agitat pietele financiare, transmite MarketWatch.
"Criza datoriilor din zona euro este departe de a se fi incheiat, traim vremuri extreme", a declarat Julian Phillips, fondator al GoldForecaster.com.
Pretul aurului cu livrare in aprilie a urcat la bursa de marfuri din New York cu 0,9%, respectiv 13,5 dolari, la 1.606,1 dolari uncia.
Argintul cu livrare in luna mai a fost cotat in crestere cu 0,2%, la 28.9 dolari uncia.