Bursele europene flucteaza, iar Wall-Street deschide pe verde. VIDEO
Bursele europene au mai recuperat din pierderi, dar sunt inca fluctuante. Si, dupa inca o zi neagra, bursa de pe Wall Street a deschis pe plus. Insa temerile investitorilor sunt departe de a se fi risipit, iar reuniunea din aceasta seara a Rezervei Federale americane ar putea da semnale incurajatoare pentru pietele financiare. Dovada ca apele sunt inca tulburi, aurul a mai depasit un record 1.771 de dolari pe uncie, adica a ajuns mai scump ca platina.
Bursele europene au deschis marti in crestere puternica, investitorii fiind atrasi de preturile reduse ale actiunilor dupa scaderile puternice din ultimele zile, cauzate de temerile privind reintrarea marilor economii ale lumii in recesiune, transmite Reuters.
Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a urcat cu 1,6% pana la ora 7:14 GMT, dupa ce s-a retras luni cu 4%, la minimul ultimilor doi ani, in urma reducerii ratingului Statelor Unite de la AAA la AA+ de catre Standard & Poor's.
Indicele STOXX Europe 600 Banking, al actiunilor financiare, a urcat cu 2,2%, recuperand o parte din scaderile abrupte din ultimele zile. Bursele au trecut apoi pe scadere.
Scadere pe linie in Asia
Bursele din Asia in schimb au scazut puternic marti, insa actiunile au revenit pe final de sedinta si au inchis cu deprecieri mai usoare, transmite Reuters. In dimineata zilei de marti, bursa de la Tokio a deschis in scadere cu aproape 4%, cea din Honk Kong a pierdut mai bine de 6% la deschidere, iar cea din Shanghai, 2,3%.
Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis, luni, in scadere cu 1,7%, dupa ce coborase initial cu pana la 4%, iar indicele MSCI Asia-Pacific s-a retras cu 1,9%, revenind de la un minus de 6% atins in timpul sedintei.
Bursa din Australia a reusit cea mai spectaculoasa revenire, inchizand in urcare cu 1,2% dupa ce a coborat pe parcursul sedintei cu peste 5%.
In Coreea de Sud si Taiwan, scaderile au fost limitate de achizitiile de actiuni derulate de fondurile de pensii de stat.
Obama a vrut sa calmeze pietele, dar a reusit contrariul
Bursa Statelor Unite a inchis si ea pe minus luni. Indicele Dow Jones a pierdut 5,55%, dupa cea mai proasta zi din octombrie 2008 incoace. "Orice retrogradare din partea Standards & Poor's urma sa afecteze piata, dar a fost mult mai violent decat ne asteptam", a spus Allen Valdez, trader la bursa din New York.
Sperand ca va linisti spiritele, presedintele Obama a abordat personal problema scaderii ratingului SUA si a pastrat tonul din campania sa electorala al carei motto a fost "Yes we can!", spunand si de aceasta data ca tara va reusi sa-si rezolve problemele economice. Asta la trei zile de la anuntul care a starnit un tsunami in toate bursele de pe glob. "Pietele vor creste si vor scadea, dar noi vorbim de Statele Unite ale Americii. Indiferent ce ar spune o agentie, America a fost si va ramane intotdeauna o tara de ratingul triplu A", a spus Brack Obama. In ciuda tonului fortat optimist, discursul s-a incheiat sec, iar presedintele a promis ca va monitoriza situatia.
"Ca de obicei, cand iese Obama la tribuna, toata lumea incepe sa vanda si asta s-a intamplat si acum. Daca scopul era sa insufle siguranta, atunci rezultatul a fost exact pe dos", a explicat Jason Weisberg, trader la bursa din New York.
Cu toate acestea, unii analisti sunt de parere ca efectul retrogradarii SUA nu va avea efecte pe termen mediu si lung. Estimarile arata ca turbulentele ar putea dura cel mult doua saptamani. Din punctul de vedere al vanzarii de actiuni, bursele sunt aproape de punctul culminant, iar panica pare singura constanta.
Iar lucrurile sunt departe de a se fi linistit in Europa. Daca pana acum se vorbea despre problemele Greciei si posibila cadere a Spaniei sau Italiei, Institutul de Cercetare Economica din Berlin a aruncat in foc Franta, avertizand ca, dupa Statele Unite, ar putea fi urmatoarea care sa piarda la ratingul de tara. Daca acest scenariu s-ar adeveri, atunci Zona Euro risca sa fie serios destabilizata.
Bursa de la Bucuresti, prea "mica"
Bursa de la Bucuresti si-a accelerat declinul in prima ora a sedintei de marti, la 5,88%, sub influenta revenirii burselor europene pe scadere. Ordinele de vanzare ale investitorilor au vizat in pricipal actiunile SIF-urilor si Fondului Proprietatea, care au coborat in medie cu 8,15%. Piata a deschis sesiunea in scadere cu 3,5%, insa presiunea la vanzare a dus preturile din ce in ce mai jos. Astfel, la ora 11:00, toti indicii BVB afisau pierderi mai mari.
Primele zece actiuni de la BVB erau tranzactionate la preturi in scadere in medie cu 5,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 6,53% sub nivelul de luni. Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, era in coborare cu 6,52%.
Investitorii au tranzactionat in prima ora actiuni de 37,4 milioane lei (8,8 milioane euro), din care peste jumatate sunt titluri FP. Cel mai recent schimb a fost perfectat la 0,421 lei, cu 6,47% sub referinta. Actiunea FP a ajuns astfel la un nou minim de la listare.
Titlurile SIF aveau de asemenea scaderi puternice, cuprinse in intervalul 8,35 - 9,79%. Corectii semnificative afisau si actiunile Banca Transilvania (TLV) - 4,9% si OMV Petrom (SNP) - 7,2%.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal, spune ca Bursa de la Bucuresti este o victima colaterala, iar pierderile de pana acum nu pun, inca, probleme. "Vorbim despre Bursa de Valori Bucuresti, este o bursa mica in comparatie cu cele europene, pe o piata cu lichiditati atat de mari este normal sa avem oscilatii similare", explica el.
Bursa a incheiat ziua de marti in scadere cu 3,37% dupa o sedinta agitata si dominata de panica investitorilor, care in jurul pranzului au dus la prabusirea pietei cu pana la 12,3%, sub presiunea declinului burselor externe.
Citeste si
Facebook s-ar putea inchide pe 5 noiembrie. Cui ii mai dai Like?
Record istoric. Francul a depasit pragul psihologic de 4 lei