Principalele burse europene au inchis in scadere sedinta de tranzactionare de miercuri, lovite de pierderile puternice ale cotatiilor din sectorul bancar. Actiunile Societe Generale au scazut pe parcusul sedintei cu pana la 21% din cauza unor speculatii pe burse privind situatia financiara a bancii. Un reprezentant al Societe Generale a negat categoric zvonurile de pe burse, insa actiunile au inchis in scadere cu 14,7%, dupa ce au inregistrat cel mai mare declin procentual din peste doua decenii.

Actiunile Credit Agricole au coborat cu 11,8%, in timp ce indicele sectorului bancar european a scazut cu 6,5%.
Indicele FTSEurofirst 300, care include marile companii europene, a scazut cu 3,8%.

Pe bursele importante din Europa, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a pierdut 3,19%, DAX al pietei germane a coborat cu 6,08%, iar CAC 40 francez cu 4,98%.

Anterior, bursele europene au deschis in urcare, dupa ce Rezerva Federala a SUA a anuntat, marti, ca va mentine dobanzile aproape de zero si va lua masuri pentru sustinerea cresterii economice. "Angajamentul Fed de a mentine dobanzile (aproape de zero - n.r.) pentru urmatorii doi ani a fost suficient pentru a transmite un semnal catre cumparatori, sa reintre in joc. Multi vor spera ca s-a inceput sa se traga linie sub prabusire si ca atentia se va putea refocaliza catre revenirea cresterii economice globale", comenteaza un analist al IG Markets, Melbourne.

Dintre cele mai lichide actiuni in debutul sesiunii, Nestle a urcat cu 2% dupa ce a raportat vanzari peste estimari, iar Commerzbank s-a apreciat cu 3,7% datorita cresterii profitului din activitatile de baza.

Bursa de la New York a inchis marti in urcare, dupa o sedinta volatila, investitorii incercand sa inteleaga mesajele transmise de Rezerva Federala privind economia, dupa doua saptamani de scaderi abrupte pe pietele din intreaga lume.  Dow Jones a urcat marti cu 3,98%, iar Standard & Poor's (S&P) 500 a avansat cu 4,74%. Piata Nasdaq a castigat 5,29%.

Incertitudine pe BVB

Bursa a incheiat sedinţa de miercuri in crestere cu 3,2%, recuperand o parte din scaderea de aproape 15% inregistrata in precedentele trei sedinte, insa actiunile SIF-urilor au coborat chiar in ultima ora, cu pana la 3,78%, dupa ce pietele vest-europene au trecut pe rosu.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a revenit pe crestere semnificativa la deschiderea sesiunii de miercuri, cu 5,28%, recuperand o parte din pierderile importante inregistrate in ultimele trei sesiuni, de 14,84%, dupa ce bursa de la New York a inchis marti in urcare. Bursa s-a apreciat dupa ce banca central a SUA, Federal Reserve (Fed), a anuntat ca mentine dobanda de referinta aproape de zero si va lua masuri pentru stimularea economiei.

Jucatorii au tranzactionat actiuni de sase milioane lei (1,4 milioane de euro), valoare sub lichiditatea de la inceputul sesiunii precedente, de 11,08 milioane lei (2,7 milioane euro).

Bursele asiatice, in urcare

Bursele din Asia au recuperat, de asemenea, o parte din pierderile din ultima perioada, in urma revenirii actiunilor de pe Wall Street. Investitorii au ramas insa prudenti in privinta implicatiilor comentariilor Fed, care anticipeaza ca economia SUA va ramane intr-o situatie slaba pentru o perioada mai indelungata decat se anticipa. Cererea pentru active sigure, precum aurul si francul elvetian, a ramas astfel solida.

Bursele din intreaga lume au scazut puternic de la inceputul lunii august, din cauza temerilor privind reintrarea Statelor Unite si a economiei globale in recesiune, perspectiva intarita vineri seara de decizia Standard & Poor's de a reduce pentru prima data in istorie ratingul SUA de la triplu-A.

Criza datoriilor de stat din zona euro a ramas in prim plan, fiind in continuare un factor de incertitudine si instabilitate pentru piete.