La 10:36 a.m. ora New York-ului, actiunile Apple erau in crestere cu 1,7%, la 384,69 dolari pe unitate, la bursa Nasdaq.

Un numar de 49 de analisti recomanda achizitia de actiuni Apple si niciunul vanzarea acestora, potrivit datelor Bloomberg. In medie, analistii anticipeaza ca actiunile vor creste cu 32%, la 499,4 dolari pe unitate. "Steve Jobs a pregatit compania pentru urmatorii cativa ani, pentru a avea alte cateva produse de un succes exploziv", a declarat Giri Cherukuri, investitor in actiuni Apple prin intermediul companiei Oakbrook Investments.

El crede ca versiunile imbunatatite ale iPhone si iPad si alte posibile noi produse, precum o televiziune, vor mentine compania in dezvoltare.

Pretul actiunilor a urcat de peste doua ori in ultimii doi ani, in timp ce titlurile Microsoft au avansat cu 5,1%, iar cele ale Intel cu 14%. Actiunile Hewlett-Packard au scazut cu 48%.

Analistii au prezis ca actiunile Apple se vor prabusi la plecarea lui Jobs din companie, dar investitorii s-au obisnuit si cu alti directori dupa de Jobs a intrat prima oara in concediu medical, in 2004

In 2008, Gene Munster, analist la compania Pipes Jaffray, a estimat ca titlurile Apple vor scadea cu 25% daca Jobs va pleca. Munster are in prezent un pret tinta pentru actiunile Apple de 607 dolari pe unitate si crede ca "ultimul act maret" al lui Jobs a fost pregatirea lui Cook pentru a-i fi succesor.

Apple a realizat in trimestrul incheiat in iunie vanzari record de aparate iPad si iPhone, iar profitul a crescut de peste doua ori, la 7,31 miliarde de dolari. Vanzarile au urcat cu 82%, la 28,6 miliarde de dolari. "In prezent, investitorii se simt confortabil, dar situatia se poate schimba", a declarat Mike Abramsky, analist la RBC Capital Markets in Toronto.

Site-ul Apple a fost transformat intr-un memorial al lui Jobs, iar steagurile de la sediul central din Cupertino, California, sunt in berna, dar compania trebuie sa se concentreze rapid pe iPhone 4S, care va intra la vanzare pe 14 octombrie.

Pentru a se mentine in varf, Apple trebuie sa continue expansiunea in China, unde compania a obtinut in cel mai recent trimestru venituri de circa 3,8 miliarde de dolari, de peste sase ori mai mari fata de intervalul similar de anul trecut, comenteaza Bloomberg.

Pentru directorul general Tim Cook provocarea va fi dezvoltarea noii generatii de produse "hot sellers" si confruntarea cu concurenta pe piete unde Jobs a facut pionierat. Cook va trebui sa se bazeze pe un grup de veterani in conducerea Apple, care au avut o colaborare indelungata cu Jobs. "A creat o infrastructura pe care echipa de conducere poate construi o lunga perioada de timp. Intrebarea este cat de repede pot inova si profita de aceasta infrastructura pentru aparate, aplicatii si servicii", a declarat Tim Bajarin, analist in domeniul tehnologiei la compania Creative Strategies.

Noua versiune a iPhone, principala sursa de venituri a Apple, va fi concurata de produsele Samsung Electronics, Motorola Mobilitu Holdings si HTC, care folosesc sistemul Android pe smartphone-uri.

Serviciul iCloud al Apple, care permite accesarea de imagini, muzica si alte informatii intre aparatele companiei, va fi lansat pe 12 octombrie. Acest serviciu a fost prezentat in premiera la ultima aparitie publica a lui Jobs, in iunie.

Cand Apple va trebui sa introduca produse complet noi, ar putea simti lipsa viziunii lui Jobs, considera Munster.

Citeste si:

Indienii lanseaza cea mai ieftina tableta, la doar 14% din valoarea unui iPad

Miliardarul Soros, condamnat definitiv pentru tranzactii ilegale in cazul Societe Generale