Impactul pe care l-a avut Steve Jobs in industria IT ar putea transforma logo-ul Apple FOTO
Steve Jobs, omul care a revolutionat tehnologia la nivel global, a murit miercuri seara, la varsta de 56 de ani, dupa o lunga lupta cu cancerul pancreatic. Fenomenul pe care l-a creat insa la nivel mondial, odata cu lansarea iGadgeturilor, va continua sa afecteze industria IT, sustine site-ul news.com.au. Poate ca Jobs nu va mai fi printre noi, dar produsele sale vor ramane in istorie. Si ce alta dovada de recunostinta i-ar putea aduce cei de la Apple decat prin transformarea logo-ului celei mai admirate companii din lume?
Actualul CEO al Apple, Tim Cook, si-a exprimat regretul vizavi de disparitia creatorului iGadgeturilor intr-un mesaj adresat angajatilor grupului: "Suntem profund intristati sa anuntam ca Steve Jobs a decedat astazi. Apple a pierdut un vizionar si un creator de geniu, iar lumea a pierdut o fiinta incredibila.”
"Magicianul" care a lansat iconuri
Steve Jobs s-a nascut pe 24 februarie 1955, la San Francisco, avandu-i ca parinti pe studentii Joanne Carole Schieble si Abdulfattah Jandali.
Jobs a terminat liceul Homestead din Cupertino in 1972, alaturi de Steve Wozniak, viitorul sau partener de afaceri. S-a inscris apoi la Reed College in Portland, Oregon, dar a renuntat dupa numai un semestru pentru a asambla computere in garajul casei parintesti impreuna cu prietenul sau, Wozniak.
Pe 1 aprilie 1976, Jobs, Wozniak si Ron Wayne fondeaza Apple. Wayne, care lucrase la Atari impreuna cu Jobs, a renuntat la participatia de 10% din actiunile Apple cu doua saptamani mai tarziu.
Pe 16 aprilie 1976, Wozniak si Jobs au lansat Apple II, care a devenit unul dintre primele computere personale de succes.
In mai 1978, prietena lui Jobs, Chrisann Brennan, a nascut o fiica, Lisa Brennan-Jobs. Chrisann a crescut-o singura pe Lisa, iar Jobs s-a impacat mai tarziu cu fiica sa.
Pe 12 decembrie 1980, Apple s-a listat la un pret de 22 de dolari pe actiune. Apple a inchis miercuri la New York la 378,25 dolari pe actiune.
In februarie 1982, Apple a lansat Lisa, primul computer comercial cu interfata grafica de utilizare. Calculatorul costa 9.995 dolari si a fost un esec din punct de vedere comercial.
Pe 24 ianuarie, Apple Computer a lansat Macintosh. Cu un pret de 2.500 de dolari, Mac-ul a devenit primul computer personal de succes comercial cu interfata grafica si mouse.
In septembrie 1985, Jobs a demisionat din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Apple dupa o lupta pentru putere cu directorul general John Sculley si ceilalti membrii ai Consiliului, in timpul careia a ramas fara capacitatea administrativa.
In februarie 1986, Jobs a cumparat magazinul de grafica computerizata detinut de George Lucas pentru 10 milioane de dolari si l-a redenumit Pixar Inc.
La 18 martie 1991, Steve Jobs s-a casatorit cu Laurene Powell la un hotel din Parcul National Yosemite. Primul lor copil, Reed, s-a nascut in septembrie, urmat in 1995 si 1998 de fiicele Erin si Eve.
Pe 20 decembrie 1996, Apple a anuntat ca va cumpara NeXT pentru 400 milioane de dolari si il va reangaja pe Jobs drept consultant responsabil de revigorarea software-ului de pe computere Macintosh, principalul business al companiei.
La 9 iulie 1997, dupa 17 luni in posturile de presedinte si director general al Apple, Gilbert Amelio este determinat sa demisioneze. Jobs a devenit la scurt timp director general interimar, in timp ce Apple cauta un nou lider.
In mai 1998, Apple a lansat iMac, un PC "all-in-one" asamblat intr-o carcasa transparenta, cu forme curbe, la un pret de 1.299 de dolari. iMac este primul produs "i". Totodata, Jobs a anuntat "ca fapt divers" revenirea Apple la profitabilitate.
In mai 2001, Apple a deschis primele magazine retail, pentru a atrage noi clienti. Primele locatii sunt in McLean, Vorginia si Glendale, California. Intre timp, Apple a mai deschis peste 300 de magazine in intreaga lume.
Pe 23 octombrie 2001, Apple a introdus iPod, primul player portabil de muzica in format digital produs de companie, extinzandu-se dincolo de arena PC odata cu inceputul decaderii acestei piete. Cu un pret de 399 de dolari, primul iPod putea stoac 1.000 de melodii in format MP3.
Pe 28 aprilie 2003, Apple a lansat iTunes Music Store, care oferea peste 200.000 de melodii in format digital de la cele mai mari cinci case de discuri. "Va veti reindragosti de muzica atat de mult incat veti cheltui niste bani", a glumit atunci Jobs. ITunes a vandut circa un milion de melodii in prima saptamana de la lansare.
In octombrie 2003, Jobs este diagnosticat cu o forma rara de cancer, care afecteaza pancreasul, si incearca sa se trateze printr-o dieta speciala, pentru a evita operatia, potrivit unui articol din 2008 din revista Fortune, care cita apropiati ai miliardarului. Apple a decis, dupa consultari cu avocatii, sa nu informeze investitorii, potivit Fortune.
La 12 iunie 2005, Jobs a vorbit despre boala in timpul unui discurs sustinut la Universitatea Stanford, aratand ca a fost diagnosticat cu circa un an in urma si ca doctorii nu i-au dat mai mult de sase luni de trait. Cancerul a putut fi tratat insa prin operatie, Jobs spunand: "Ma simt bine acum".
La 9 ianuarie 2007, Jobs a lansat intr-un eveniment spectaculos la Macworld noul iPhone, anuntand totodata ca Apple scoate cuvantul "Computer" din denumirea companiei. Actiunile Apple au inchis atunci la un maxim record datorita estimarilor ca iPhone urma sa creasca vanzarile companiei cu un miliard de dolari pe an. Principalii concurenti ai iPhone erau telefoanele BlackBerry, produse de compania canadiana Research In Motion.
Pe 9 septembrie 2008, Jobs a introdus la San Francisco noua generatie de playere media iPod, iar publicul observa din nou ca a slabit. "Zvonurile ca am murit sunt mult exagerate", glumea Jobs.
La 27 ianuarie 2010, Jobs a lansat iPad. Tableta s-a vandut in 7,3 milioane de exemplare in primul trimestru de la aparitie.
Pe 11 aprilie 2011, editura Simon & Schuster a CBS Corp anunta publicarea unei biografii a lui Steve Jobs la inceputul anului 2012. Cartea este scrisa de Walter Isaacson si denumita initial "iSteve: Cartea lui Jobs". Titlul este schimbat ulterior in "Steve Jobs", iar data aparitiei este devansata pana in noiembrie 2011.
Pe 24 august 2011, Jobs demisioneaza din functia de director general al Apple, predandu-i functia lui Tim Cook si preluand titlul de presedinte al companiei.
Pe 5 octombrie 2011 (ora 17.00 in San Francisco, ora 02:00 in Romania), Apple anunta moartea lui Steve Jobs.
Apple a devenit in 2010 cea mai mare companie din industria tehnologiei, depasind astfel Microsoft, iar in vara acestui an a preluat de la Exxon Mobil titlul de cea mai mare companie din lume dupa capitalizarea bursiera.
Iata cum ar putea arata logo-ul companiei de acum incolo:
Sursa foto: www.news.com.au
Citeste si:
Pe acelasi subiect: