Peter Thiel a vandut pe 16 si 17 august aproximativ 20,1 miliaone de actiuni Facebook, dupa expirarea interdictiei de la tranzactionare pentru actionarii vechi ai companiei.

Co-fondatorul PayPal castigase deja 640,1 milioane de dolari prin vanzarea de actiuni Facebook la listarea companiei, scrie Bloomberg.

El este actionar Facebook din 2004, cand a investit 500.000 de dolari la companie, una dintre primele investitii obtinute de Mark Zuckerberg. Thiel se numara printre persoanele care au avut cel mai mult de castigat de pe urma ascensiunii retelei de socializare. Thiel mai avea 27,9 milioane de actiuni Facebook dupa listarea companiei, in luna mai.
Investitorii sositi mai tarziu nu au reusit aceleasi performante, mai ales tinand cont de scaderea puternica a pretului actiunilor companiei dupa listare. Valoarea companiei a coborat cu aproape jumatate de la listare, actiunile depreciindu-se de la 38 de dolari pe 18 mai (prima zi de tranzactionare) la 20 de dolari la finalul sedintei bursiere de luni.

Aproximativ 271 milioane de actiuni Facebook, detinute de investitori care au sesizat devreme potentialul companiei, au iesit saptamana trecuta de sub embargo. Alte 1,44 miliarde de actiuni, restrictionate in regim similar, vor iesi pe piata pana in noiembrie.

Actiunile Facebook s-au apreciat luni cu 5% si au inchis la 20,01 dolari.

Cine este Peter Thiel

Peter Thiel a participat la infiintarea PayPal si a fost directorul general al operatorului de plati online pana in 2002, cand compania a fost cumparata de EBay pentru 1,5 miliarde dolari. Thiel si-a folosit averea pentru a crea fondul de hedging Clarium Capital Management, prin intermediul caruia a investit in mai multe companii din industria IT, aflate la inceput de drum, printre care si Facebook.

Pe langa investitia initiala de 500.000 de dolari, Thiel a participat in 2006 la o runda de finantare prin care Facebook a atras 25 milioane de dolari de la mai multi investitori, compania fiind evaluata atunci la 500 milioane de dolari.

In prezent, Facebook valoreaza in jur de 50 miliarde de dolari, iar capitalizarea la listare, in luna mai, era de peste 100 miliarde de dolari.