"Piata nu este convinsa de viitorul Facebook". Zuckerberg mai pierde 600 milioane de dolari
UPDATE Actiunile Facebook au inchis joi pentru prima data sub 20 de dolari, la un nou minim record, de 19,87 dolari, iar averea cofondatorului Mark Zuckerberg a atins cel mai scazut nivel de la listarea companiei in mai, potrivit Bloomberg.
Cotatia Facebook a inchis cu 6,3%, la 19,87 dolari, dupa ce a atins pe parcursul sedintei un minim record de 19,69 dolari.
Zuckerberg a pierdut 600 de milioane de dolari si a ajuns la o avere de 10,2 miliarde de dolari.
Noul declin al Facebook se incadreaza in trendul inregistrat dupa listarea din 17 mai si vine dupa ce joi au fost ridicate restrictiile de vanzare pentru 271,1 milioane de actiuni. Intrarea pe bursa a noului pachet de titluri a crescut volumul actiunilor tranzactionabile cu 60%.
"Piata nu este convinsa de viitorul Facebook. Zuckerberg se gandeste, insa, la acest aspect doar din perspectiva impactului asupra oportunitatilor strategice ale companiei", a declarat David Kirkpatrick, autor al "The Facebook Effect", o istorie a companiei.
In timp ce Zuckerberg a scazut, averea celor mai bogati 40 de oameni din lume a urcat cu 1,9 miliarde de dolari, dupa ce indicele S&P 500 a inchis la cel mai ridicat nivel din aprilie.
Pretul titlurilor Facebook s-a redus cu aproape 50% de la nivelul de 38 de dolari la debutul pe bursa in luna mai, relateaza MarketWatch.
Facebook a deblocat, astazi, pentru vanzarea pe bursa peste 270 de milioane de actiuni. Totalul titlurilor disponibile pentru tranzactii pe piata de capital creste astfel cu 60%, la 692 milioane, amplificand temerile investitorilor privind presiunea asupra pretului, care persista inca de la listare.
Actiunile deblocate au o valoare de 5,75 miliarde de dolari, la pretul de 21,2 dolari din inchiderea sedintei de miercuri a bursei americane.
Investitorii care au intrat in actionariatul companiei inainte de listare, precum DST Global, Goldman Sachs Group, Elevation Partners si Accel Partners, primesc joi dreptul de a vinde o parte din pachetele de actiuni pe care le detin, potrivit unor documente transmise bursei de Facebook, potrivit Bloomberg.
Restrictiile de vanzare, ridicate astazi, au avut ca scop evitarea unei inundari a pietei cu actiuni imediat dupa listarea in mai a 421 milioane de actiuni.
Perspectiva unor noi vanzari de actiuni inseamna ca Facebook va trebui sa faca mai mult pentru a convinge investitorii ca merita un pret mai ridicat. Actiunile la care se ridica joi restrictiile reprezinta doar 14% din totalul de 1,91 miliarde de titluri care vor fi diponibile pentru vanzare in urmatoarele noua luni.
"Puneti-va centurile de siguranta pentru urmatoarele cateva luni, pana cand sunt deblocate toate aceste actiuni", a declarat Tom Forte, analist la firma Telsey Advisory Group din New York.
Directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, nu se numara printre actionarii care scapa astazi de restrictii.
Facebook, pierdere uriasa pe bursa
Facebook, cu o valoare pe bursa de 51,2 miliarde de dolari, a pierdut aproape 40 de miliarde de dolari din capitalizare de la listarea din mai. Declinul actiunilor a fost insa atat de puternic incat i-ar putea face pe unii investitori sa-si mentina participatiile, in loc sa vanda cu prima ocazie, afirma Mark Harding, analist la JMP Securities.
Cotatia Facebook a scazut si din cauza apropierii momentului deblocarii unui nou pachet de actiuni, a spus el. "Cu siguranta nu ar fi in interesul investitorilor sa vanda actiuni toti odata. Presupun ca cei care detin cele 270 de milioane de actiuni sunt investitori rationali si cred ca isi dau seama ca inundarea pietei cu un asemenea volum de actiuni pe o perioada scurta nu le-ar ajuta pozitiile", a afirmat Harding.
Microsoft nu-si va reduce, probabil, participatia la Facebook, a declarat, saptamana aceasta, o sursa apropiata situatiei. Microsoft considera Facebook un partener startegic in lupta impotriva Google si nu o investitie pe termen scurt.
Alti investitori s-au pregatit insa pentru eventuale vanzari. Directorul Peter Thiel, care a vandut titluri in oferta publica initiala, si-a acordat o libertate sporita de a vinde noi titluri, potrivit unui document transmis bursei. Thiel, unul din primii investitori la Facebook, a transformat peste 9 milioane de actiuni Clasa B in titluri Clasa A, care pot fi vandute mai usor pe pietele de capital.
Pe acelasi subiect: